Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Augusztus 23. 09:09, kedd | Helyi
Forrás: szombathely.hu

A kalandos életű Almásy Lászlóról emlékeztek meg Szombathelyen

A kalandos életű Almásy Lászlóról emlékeztek meg Szombathelyen

A híres Afrika-kutatóra, felfedezőre és pilótára, Almásy Lászlóra emlékeztek a Gagarin utcai emléktáblájánál. Almásy 1926-1931 között élt Szombathelyen.

A megjelenteket dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, dr. Vig Károly, az MTA VATT elnöke pedig megemlékező beszédet mondott.

Almásy László 1895 született Bernsteinben. Először Grazban tanult, de mivel biciklivel elütötte az ottani iskolaigazgatót, kirúgták, ezt követően Angliában folytatta tanulmányait. Ott szerezte meg pilóta engedélyét és önkéntesként az osztrák-magyar légierőt szolgálta az I. világháborúban. Szolgálataiért többször is kitüntették.
Autóversenyzőként is hírnevet szerzett magának, így lett a Steyr autógyár szombathelyi képviselője. Az márkahűségét úgy bizonyította, hogy autójukkal végigjárta a Nílus mentét. Ekkor kezdödött Afrika iránti érdeklődése, több felfedezés is fűzödik nevéhez. A II. világháborúban az angoloknak és az olaszoknak is felajánlotta szolgálatait, de mivel kémnek nézték elutasították ezt. Végül a magyar légierő tartalékos tisztje lett, de a németek a Wermachthoz vezényelték. Több veszélyes akciót is végrehajtott az ellenséges vonalak mögött. Később könyvet írt háborús élményeiről, ami miatt háborús bűnösként állították népbíróság elé, végül Rákosi Mátyás közbelépésevel felmentették. Almásy iránt egyre élénkebben érdeklődött a szovjet titkosszolgálat, így úgy döntött elhagyja az országot. 1951-ben hunyt el Salzburgban.

A kalandos életű kutatóról az 1997-es Az angol beteg című film emlékezik meg, amelyett 9 oscar díjjal jutalmaztak. A filmben Ralph Fiennes alakította Almásyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.