Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 28. 14:05, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A NASA-látogatást nyert egy magyar informatikus hallgató

A NASA-látogatást nyert egy magyar informatikus hallgató

A NASA-hoz utazik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Karának hallgatója, Pais Gergely. A másodéves programtervező informatikus hallgató tagja annak a hét tagú nemzetközi diákcsapatnak, amely kategóriájának legjobbja lett

A versenyt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) írta ki. A csapatoknak 48 óra alatt kellett innovatív megoldásokat kidolgozniuk. Az idei témák között az űrtechnológia, az aszterodiák és a robotika is szerepeltek. Idén több mint 8 ezer versenyző csaknem 700 projektet indított a különböző kategóriákban.
Pais Gergely és csapattársai saját kategóriájukban 25 csapat közül bizonyultak a legjobbnak. Az intelligens űrhajós sisak (E.C.A.S.A. Interactive Astronaut Helmet) tervével győzték meg a NASA szakértőiből álló bíráló bizottságot.
A sisak szemkövetéses és hangvezérléssel is irányítható, a kiterjesztett valóság technológiája révén többek között 360 fokos tájékozódással, vezeték nélküli videoközvetítés lehetőségével, a környezet objektumairól lehívható információkkal és összehangolt szenzoros adatokkal biztosítja a sisakot viselő űrhajós számára a munkavégzés optimális feltételeit űrséta közben - olvasható a közleményben.
A nyertes csapat tagjai finnországi Erasmus-ösztöndíjuk ideje alatt ismerték meg egymást: a sisakot Pais Gergely indiai, mexikói, francia, olasz és finn fiatalokkal közösen tervezte. A hallgatók december 4-én a NASA John F. Kennedy Space Centerbe látogatnak, ahol jelen lehetnek az Orion űrhajó tesztrepülésénél. Az űrhajó a NASA tervei szerint a jövőben embereket juttat majd a Marsra - tájékoztatott az ELTE.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;