Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre sem változik a bankadó

Jövőre sem változik a bankadó

A forintosítás a lakáscélú és a szabad felhasználású devizaalapú jelzáloghitelekre vonatkozik majd, de a végső döntést az Országgyűlés hozza meg. A bankadó jövőre sem változik - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Reuters konferenciáján, ahol az is kiderült, hogy a Raiffeisen nem lesz a kivonulók közt.

A Reuters hétfőn kezdődött és csütörtökön záródó kelet-európai beruházási konferenciáján Orbán Gábor azt is elmondta, hogy néhány Magyarországon működő banknak egyenként több százmillió euró tőkeemelést kell végrehajtania a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási kötelezettségek miatt. A kormány még nem döntött arról, hogy az átváltás a piaci árfolyamon vagy alatta történjen.

Orbán Gábor azonban hozzátette: piaci árfolyam alatti átváltás bizonyos kockázatokat jelent a pénzügyi stabilitásra és ezt figyelembe kell venni. Az államtitkár szerint a devizahitelek forintosítására a jövő év első negyedévében, vagy első félévében kerül sor. A bankadóról Orbán Gábor azt mondta, hogy azt a jelenlegi formájában jövőre is fenntartják. Úgy vélte, ha lezajlik a forintosítás, a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolás és elkezdi működését az úgynevezett 'rossz bank', akkor már tisztábban láthatják helyzetüket a Magyarországon működő pénzintézetek.

Az államtitkár szerint a bankok most nem tudják eldönteni, hogy menni vagy maradni akarnak, de a közeljövőben már átláthatóbb lesz a helyzet. Elmondta: az MKB példáján is látszik, hogy ha egy bank menni akar, akkor a kormány ott lesz, hogy felvegye a fonalat. Orbán Gábor szerint szokatlan, hogy egy olyan kis piacon mint a magyar, 7-8 nagybank működjön, egyenként 5-8 százalékos piaci részesedéssel. Ebben az értelemben a koncentráció szerinte elkerülhetetlen. A Reuters konferenciáján kiderült, hogy a Raiffeisen nem lesz a kivonulók közt.

Az ausztriai Raiffeisen (RBI) magyarországi ágának vezérigazgatója, Heinz Wiedner szerint a bank meg akarja őrizni regionális hálózatát, és nem nagyon lennének vevők, ezért most senkivel se tárgyalnak a magyar üzletág eladásáról. Heinz Wiedner elmondta, hogy a magyar kormány döntései újabb terhet jelentenek a banknak, most még jó a tőkehelyzetük, de a lehetséges kiadások miatt több forrásra lesz szükségük.

Wiedner szerint már meg is egyeztek az osztrák tulajdonosokkal, hogy 2014 végéig további 200 millió eurót adnak a magyarországi Raiffeisennek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;