Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Október 20. 18:01, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kína megelőzte Észak-Amerikát a mozis jegyárbevételi piacon

Kína megelőzte Észak-Amerikát a mozis jegyárbevételi piacon

Kína 2020-ban hivatalosan is megelőzte Észak-Amerikát a legnagyobb mozis jegyárbevételi piacok versenyében - adta hírül a The Hollywood Reporter.

Miközben az amerikai szórakoztatóipar azt mérlegeli, vajon végleges károkat okozott-e a pandémia a moziba járásban, Kínában újra magasra törtek a jegyárbevételek.

Vasárnap a 2020-as kínai jegyárbevételek 1,988 milliárd dollárra (616 milliárd forint) nőttek, ami meghaladta az észak-amerikai 1,937 milliárdot az Artisan Gatewas filmipari tanácsadó cég adatai alapján. Év végéig várhatóan tovább nő a különbség.

Kína több tízezer mozija a világjárvány előtti kapacitásának 75 százalékán működik, a nézők habozás nélkül visszatértek a multiplexekbe, amint csak lehetett. Az október 1. és 8. közötti egyhetes nemzeti ünnep idején 586 millió dollár értékben fogytak a mozijegyek.

A 2020-as év legnagyobb kasszasikere is Kínában született, a második világháborús The Eight Hundred (A nyolcszázak), amely eddig 460 millió dollárt hozott és a bevétel csak egyre nő. Ugyanekkor Hollywood legjobbja idén a Sony Mindörökké rosszfiúk című akcióthrillere lett 426,5 millió dollárral.

Az észak-amerikai moziipar helyzete mindeközben nem is lehetne szorultabb. Több nagy nézői piacon még mindig zárva tartanak a filmszínházak a magas fertőzöttségi adatok miatt, az iparági szereplők pedig attól tartanak, hogy a mozis piacon okozott kár talán végleges.

A legnagyobb filmstúdiók 2021-re halasztották a nagy bevételre számot tartó produkcióik bemutatóit, az AMC Theaters, Észak-Amerika legnagyobb mozilánca múlt héten arra hívta fel a figyelmet arra, hogy az év végéig elfogyhat a pénze.

Tavaly Észak-Amerika 11,4 milliárdos jegyárbevételével még biztosan vezetett Kína előtt, amely világviszonylatban a második helyen állt 9,2 milliárdos eredményével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése