Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 12. 06:00, hétfő | Sport
Forrás: MTI

Női kosárlabda olimpiai selejtező - Japán siker, nyerniük kell a magyaroknak a zárómeccsen

Női kosárlabda olimpiai selejtező - Japán siker, nyerniük kell a magyaroknak a zárómeccsen

Japán legyőzte Kanadát a Sopronban zajló női kosárlabda olimpiai selejtezőtorna vasárnapi zárófordulójában, így a spanyolokkal együtt kijutott a párizsi játékokra, a magyaroknak pedig a folytatásban meg kell verniük a spanyolokat az ötkarikás kvótához.

Eredmény:

olimpiai selejtező, 3. forduló:
Japán-Kanada 86-82 (20-20, 30-26, 20-21, 16-15)
-----------------------------------------------
Legjobb dobók: Mavuli E. 21, Jamamoto 21, Mijazaki 16, illetve Carleton 19, Fields 17, Alexander 16, Achonwa 12

A zárónap előtt mind a négy csapatnak volt izgulnivalója, mivel valamennyien egy-egy győzelemmel és vereséggel álltak két forduló után. A kora délutáni mérkőzésen a spanyolokat megverő, majd Székely Norbert kapitány együttesével szemben alulmaradt Japán, valamint a magyarokat legyőző és a spanyolokkal szemben vesztes Kanada csapott össze.

Az olimpiai ezüstérmes ázsiai gárda előre tudta, hogy akkor nem jut ki a párizsi játékokra, ha kikap Kanadától, később pedig Spanyolország megveri a magyarokat. A kanadai búcsúhoz az "kell", hogy a világbajnoki negyedik juharlevelesek kikapjanak Japántól, majd pedig hazai diadallal záruljon a torna.

Kanada sikere ugyanakkor egyben azt is jelenthette volna, hogy a második mérkőzés kimenetelétől függetlenül a magyarok már kijutnak az olimpiára, 1980 óta először. Ebben az esetben ugyanis a japánok 1/2-es mérleggel zártak volna, mint ahogy a magyarok is, ha kikapnak a spanyoloktól. A szabályzat szerint ilyenkor az egymás elleni eredmény dönt, márpedig pénteken a Székely-csapat megverte a távol-keletieket.

A tét tehát mindenki számára óriási volt, ennek megfelelő feszültségben indult az első meccs: eleinte mindkét oldalon "remegtek a kezek", és sorra maradtak ki a dobások, ezzel együtt jobbára a japánok vezettek. A 16. percben kilenc pontra nőtt a különbség (29-38), a centerekre építő kanadaiakon az időkérések annyit segítettek, hogy a nagyszünetben már csak 50-46 volt az állás.

Fordulás után egy 6-0-ás rohammal fordítottak a kanadaiak, majd ismét ázsiai kosarakat láthatott a Novomatic Aréna ekkor már csaknem teltházas közönsége - a zárónapra már pénteken elfogytak a jegyek, de néhányan alighanem csak a magyar meccsre jönnek ki szurkolni. A 70-67-es japán előnyről induló zárószakaszban már kidomborodtak az erőnléti különbségek a két együttes között, de a Győrben légióskodó Bridget Carleton vezette észak-amerikaiak így is tartották magukat, és foggal-körömmel védekeztek. Az utolsó perc 83-80-ról indult, majd a kiélezett hajrából az ázsiai gárda jött ki jobban.

Japán sikere egyben azt jelenti, hogy a távol-keletiek mellett a spanyolok is kijutottak az olimpiára. Így az ibériaiak egy számukra már tét nélküli mérkőzésen lépnek pályára 17.30 órától a magyarok ellen, akiknek ugyanakkor le kell győzniük őket az ötkarikás kvótához.

A magyar női kosárválogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

Címkék: kosárlabda

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.