Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. November 26. 13:39, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Okostelefonról is intézhetők az okmányügyek egy új alkalmazással

Okostelefonról is intézhetők az okmányügyek egy új alkalmazással

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerdán bemutatott egy mobilalkalmazást, amellyel okostelefonról is intézhetők okmányügyek a jövőben.

Az OkmányApp elnevezésű alkalmazással okostelefonról intézhetők személyi igazolvánnyal, útlevéllel, gépjármű-tulajdonosváltással és erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos ügyek - közölte Ignácz István, KEK KH elnöke az alkalmazás budapesti bemutatóján.
Elmondta, a hivatal évente mintegy ötmillió okmányt állít ki, és naponta több mint 34 ezer emberrel áll valamilyen ügyintézői kapcsolatban. Ezért - tette hozzá - elkötelezettek abba az irányba, hogy az állampolgárok nagy része a lehető leggyorsabban és legolcsóbban jusson hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek ügyei intézéséhez szükségesek.
A fejlesztés a KEK KH teljes telefonos ügyfélszolgálatának megújítását célzó (összesen 911 millió forintos) európai uniós pályázat keretében valósult meg, 26 millió forintba került.
Nagy Lajos, a KEK KH közszolgáltatási elnökhelyettese elmondta: a Belügyminisztérium szerveként egyik fő feladatuk az elektronikus ügyintézés fejlesztése. Ennek jegyében készült el az alkalmazás is, amely a már meglévő "webes ügysegéd" szolgáltatásait mobiltelefonon is elérhetővé teszi, valamint bővíti azok körét. Mint mondta, felmérésük szerint az emberek 63 százaléka szeretné okostelefonról, akár otthonról intézni okmányügyeit.
Közölte: az alkalmazás ingyenes, és ügyfélkapu-regisztrációval használható. Újdonságnak nevezte, hogy ha bárki is elakadna az ügyintézésben, az alkalmazásból rögtön felhívhatja a 1818-as kormányzati ügyfélvonalat. Ugyanakkor az alkalmazás felülete online segítségeket is tartalmaz.
Az alkalmazás bemutatásakor hozzátette: nemcsak a kért adatok adhatók meg, hanem például egy gépjármű-tulajdonosváltásnál a szerződés is feltölthető mobiltelenfonról. Elmondta: a fizetés is elektronikusan történik, noha természetesen vannak ingyenes szolgáltatatások is, például lekérdezhető, hogy hol tart egy-egy okmány elkészítése.
Kérdésre válaszolva azt mondta: az elektronikus igénylések nem rónak többletterhet a hivatal dolgozóira, az egész folyamat elektronikus.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket