Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. November 13. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

7 év garancia – mit jelent autós nyelven?

7 év garancia – mit jelent autós nyelven?

Ahány autómárka, annyiféle vállalás a garanciát és a szavatosságot tekintve. Vajon mit takarnak ezek a fogalmak, és miért pont a koreai gyártók kínálják a leghosszabb jótállást?

Jelenleg az Európai Unió előírásai alapján a tagállamokban legalább kétéves garanciát (más néven jótállást) kell az autógyártóknak biztosítani, de a komoly versenyhelyzet miatt a többségük jóval túllépi ezt a keretet: három, négy, öt és hét évig tartó garanciaidőkkel csábítanak a különböző márkák.

Csak márkaszervizbe mehetünk

A garancia fenntartásának a legtöbb esetben feltétele, hogy a szervizelést vagy az alkalmi javításokat a márkaszervizben végeztessük el. Ennek elvileg ellentmond, hogy egy EU-s úgynevezett csoportmentességi rendelet szerint senki nem köteles márkaszervizbe hordani az autóját a jótállás megtartása érdekében, de a tapasztalatok azt mutatják, szinte mindig problematikus egy független szerviz munkája után érvényesíteni a garanciaigényünket. A márkaképviseletek ugyanis a legkisebb eltérésnél is elutasítják a garanciát, csakis olyan alkatrészeket fogadnak el, amelyek a gyári hálózatból származnak, tehát az utángyártott elemeket nyugodtan felejtsük el. Ugyanígy fontos a szervizciklus betartása, tehát ha például 15 000 kilométerenként esedékes az olajcsere, akkor ne autózzunk 23 000 kilométert két szervizelés között.

Bármelyik márkáról beszélünk, fontos tudni, hogy a „teljes körű” garancia a főegységekre vonatkozik, nem a teljes gépjárműre. A kopó, forgó alkatrészek cseréjét nekünk kell fizetnünk (azért akad kivétel, például a BMW-nél), a hifire és az akkumulátorra pedig korlátozott ideig érvényes a jótállás. Természetesen taxira, oktatójárműre speciális feltételek vonatkoznak a sokkal komolyabb igénybevétel miatt.

Mit kínálnak a koreai gyártók?

Szoros összefüggés van a jótállás és a megbízhatóság között, hiszen a gyártónak akkor éri meg hosszabb időt vállalnia, ha a jó anyagminőség miatt relatív alacsony a garanciális javítási költség. Emellett azonban a márkakép erősítését, a vásárlókör bizalmának megnyerését is szolgálja, nem véletlen, hogy a múlt évtizedben még feltörekvőnek számító Kia hat évvel ezelőtt a Cee’d-re bevezette a mai napig egyedülálló 7 éves jótállást, amelyet 2010-ben az összes modelljére kiterjesztett. Ez hét évig, vagy 150 000 km futásteljesítményig áll, de az első három évben nincs kilométer-korlátozás. Ezenfelül, modelltől függően, 7–12 éves átrozsdásodás elleni garanciát vállal a Kia, de csak akkor, ha gyári elem rozsdásodik át, belülről kifelé, tehát nem egy sérülés eredményeképpen. Fontos információ, hogy a garancia a későbbi tulajdonosokra is átruházható, ami megkönnyíti az eladást.

A Kia-garancia további részletei

– A fényezésre 5 év vagy 150 000 km a garancia.
– Az audio- és navigációs rendszerre 3 év vagy 100 000 kilométer.
– A gyári alkatrészekre, kiegészítőkre és akkumulátorokra 2 év.
– A garancia alól kivételt képez a kopó-forgó alkatrészek (például gumiabroncsok, a fékbetétek vagy a tengelykapcsoló-betétek, stb.) üzemszerű használatból eredő kopása, elhasználódása.
– Ez a garanciaprogram nem vonatkozik a következő modellekre: Kia K2900 (K2500 és K2700) haszongépjármű, 2010 modellév előtti Carnival, és 2010 modellév előtti Sorento.

A konszerntársnak számító Hyundai is remek ajánlattal kecsegteti vásárlóit, ugyanis a Triple5 csomagjában 5 év teljes körű, kilométer-korlátozás nélküli garanciát, ingyenes asszisztenciát (helyszíni javítás vagy márkaszervizbe szállítás, igény esetén négy napig csereautó) és évenkénti ingyenes átvizsgálást nyújt.

1,7 millió forintért már hozzájuthatunk egy négyéves Cee'dhez, amelyre még 3 év garancia van
A következő cikkünkben a szavatosság fogalmát értelmezzük, és bemutatjuk a német autógyártók garanciakínálatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.