Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Augusztus 25. 11:38, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

8 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre a Falco Zrt.

8 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajt végre a Falco Zrt.

A nagy értékű környezetvédelmi beruházást legkésőbb 2017 szeptember végéig tervezi szombathelyi, a forgácslapok és laminált bútorlapok gyártásával foglalkozó cég.

Amint megkapják az építési engedélyt, haladéktalanul nekiállnak a legmodernebb szárító és szűrőberendezés felszerelésének és eleget tesznek a folyamatos mérésre vonatkozó lakossági követelésnek, amit már idén szeptember 30-ig meg is valósítanak - ígérte közleményében a Falco.
A Falco mellett található Pick-telep lakói már hosszú idő óta tiltakoznak, a gyár működése ellen, a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségre is káros anyagok miatt, amelyekért a gyárat okolják. A cég viszont, állításuk szerint, mindenben megfelelnek az előírásoknak, kibocsátásuk határértéken belül marad.
Tavaly ősszel Hende Csaba kezdeményezett petíciót, amelyett csaknem nyolcezren írtak alá. amelyben követelték a hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelését és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítását. A lakossági bejelentések hatására ombudsmani vizsgálat is folyt az ügyben.
Közben érvénybe élpett egy jogszabály, amely előírja a faipari cégek számára egy új környezetvédelmi engedély (IPPC) megszerzését, amelyet a zöldhatóság első fokon megadott a szombathelyi cégnek, de a határozatot több civil szervezet, magánszemély és Szombathely önkormányzata, végül pedig maga a Falco is megfellebbezte. E nélkül viszont nem lehet kiadni a környezetvédelmi beruházáshoz szükséges építési engedélyt sem.

A Falco Zrt. tudatta, hogy visszavonja az engedély elleni fellebbezését és reméli, hogy Szombathely, illetve azok a szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú határozat ellen, követik a vállalat példáját, amivel megteremtik a jogi feltételét annak, hogy mielőbb felépülhessen az új szárító és szűrőberendezés, valamint a mérőállomás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben