Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 09. 18:15, hétfő | Sport
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

A Bozsik-program mentheti meg a magyar focit

A Bozsik-program mentheti meg a magyar focit

A fiatalok minőségi képzésén múlik a foci jövője is, ezt pedig Magyarországon a Bozsik-program garantálhatja: az EB eredményeiről, az új tehetségek kiválasztásáról és a verhetetlen spanyol tiki-takáról Borbély Zoltán, az MLSZ jogi igazgatója és szóvivője, és Kovács Szilveszter, a Bozsik-program vezetője beszélgetett a Rádió Orient műsorában.

A 2012-es EB két rendező országának, Ukrajnának és Lengyelországnak komoly népszerűség-növekedést jelentett a bajnokság. A teltházak mellett gazdaságilag is prosperáltak belőle, a labdarúgás utánpótlása szempontjából pedig komoly vonzóerő a példaképek látványa, hosszú távú hatása lehet a fiatalok körében. Magyarországon jelenleg nincs olyan stadion, ami megfelelne az UEFA követelményeinek, de mi is rendezünk rangos nemzetközi rendezvényeket: 2012-ben például harmadjára került Magyarországon megrendezésre a FIFA világkongresszus, ami a hatvankettedik kongresszusa volt az immár kétszázkilenc tagot számláló egyesületnek. A FIFA több országot tudhat tagjai között, mint a nemzetközi olimpiai bizottság. A vendégek közül mindenki elégedett volt, egyetlen negatív visszhang sem érkezett. Mind a sportdiplomáciánk, mind az infrastrukturális háttér megfelelő, a hotelekkel például kiemelten elégedetten voltak a szervezők: csak a megfelelő stadion hiányzik. Emellett a 2014 U19-es utánpótlás Európa-bajnokságot is mi rendezzük majd, és számos egyéb rangos rendezvényünk van – mutattak rá a Rádió Orient vendégei.

A sportág fennmaradásának kulcskérdése a fiatalítás – hangzott el e beszélgetés során. A magyar akadémiák komoly szakmai munkát fejtenek ki, a Bozsik-programmal karöltve pedig komoly eredményei kell, hogy legyenek. Az EB tanulsága az volt, hogy a spanyol válogatott játéka jelenti a jövő futballtechnikáját. A portugálok folyamatos támadással bemutattak egy olyan technikát, amivel ezt a játékstílust vissza lehet szorítani, de ez olyan komoly fizikai erőnlétet feltételez, hogy lehetetlen fenntartani kilencven percen keresztül. Az egyetlen módszer, ha az ellenfél úgy játszik, mint a spanyolok, csak jobban műveli a technikát, ez viszont generációk átnevelését jelenti, tíz-tizenöt éves munkát, ami megváltoztatja a fiatalok gondolkodásmódját.

A Bozsik-program újraindulásával minden erőforrás adott, hogy újra felépítsék azt a tömegbázist, amiből a minőséget ki lehet válogatni. Az egyesületi labdarúgáson kívül a program az iskolák segítségére is épít, jelenleg ötvenháromezer fő focizik az iskolákban, ötvenhatezer pedig az egyesületek keretein belül. Elsődleges célcsoportjuk az öt-tizennégy éves korosztály. A fiatalabbaknak körzeti, megyei és regionális tornákat szerveznek, céljuk a tehetségek megtalálása, kiválasztása, majd válogatottakba rendezése, végül a legjobbak az U15-ös országos válogatott tagjai lesznek. Bármilyen más sport „divatos” éppen, egy kisfiú számára alig van ahhoz fogható öröm, mint amikor a barátaival közösen játszanak: ezt az érzést szeretnék egyesületi szinten is megtartani. Tervezik műfüves pályák építését is: nyolcvanöt négyszer húsz méteres, palánkos pályát adnak át az ősz folyamán, a költségek harminc százalékát kell az önkormányzatoknak állniuk, a többit pedig – társasági adóból – az MLSZ teszi hozzá.

A magyar válogatott, magyar futball emblematikus nevei, a példaképek is segítenek a futball népszerűsítésében, nemcsak a régiek, hanem a legfiatalabbak is, mint Dzsudzsák, Gera, Dárdai, Szalai. De lassan a példaképek között már a Bozsik-programból, az akadémiákról kikerülő gyerekek is lesznek. A magyar futballképzés magas minőségű, és meghatározza a világ futballját, a spanyoloknak hosszú időn keresztül volt magyar edzője, de az olaszoknak is. Egyre több az olyan magyar klub, ahol megfelelően tudnak mindent biztosítani a játékosok fejlődéséhez, és nincs miért a fiatal tehetségeket külföldre vinni.

A pályákon pedig kultúraváltásra van szükség: az új játékos generáció mellé ki kell nevelni az új szurkológenerációt is. Szükség van az ultrákra, azokra a szurkolókra, akik nagy rajongói a klubnak, de a huliganizmust meg kell szüntetni. Ebben segítségükre lesz a stadionbiztonsági projekt, a személyazonosításra alkalmas kamerarendszer felépítésével, amely bűncselekmények megtörténtekor lehetővé teszi a bűnösök utólagos azonosítását. Jó lenne, ha a meccsek társasági események lennének, ahova akár a gyermekeket is ki lehetne vinni – hangsúlyozta Borbély és Kovács.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.