Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 07. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A főváros egyik legkorszerűbb galériája nyílik meg pénteken a Bálnában

A főváros egyik legkorszerűbb galériája nyílik meg pénteken a Bálnában

A pénteken megnyíló Bálna Budapestben kap helyet az Új Budapest Galéria, amely 760 négyzetméteres terével a főváros egyik legnagyobb nonprofit galériája és belsőépítészeti szempontból az egyik legkorszerűbb művészeti színtere lesz.

Az új galéria a Budapesti merítés című tárlattal nyitja meg kapuit. A tárlat a Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár eddigi kortárs kiállításainak keresztmetszetét adja, a művészek minden generációját és műfaját bemutatva.
A Budapest Galéria a novemberben megszűnő, 230 négyzetméteres, Szabad sajtó úti kiállítóterme helyett a pénteken nyíló Bálna Budapest második emeletén kapott új helyet. Az így létrejött Új Budapest Galéria 760 négyzetméteres terével a főváros egyik legnagyobb nonprofit galériája és belsőépítészeti szempontból az egyik legkorszerűbb művészeti színtér lesz - közölte az MTI-vel a intézmény.
Szándékaik szerint az új galéria változatos terei, nagy osztatlan és kisebb, rugalmasan alakítható helyiségei és kiállítástechnikai felszereltsége révén a főváros meghatározó kulturális központjaként működik majd, míg a Lajos utcai Budapest Galéria Kiállítóháza továbbra is a magyar kortárs művészetet bemutató kisebb tárlatoknak ad helyet.
Mint a Budapest Galéria vezetői az MTI-nek korábban elmondták, az új hely és az óbudai kiállítóházat is magában foglaló intézmény kiállítási programjának kialakítása Török Tamás, Andrási Gábor és Sulyok Miklós feladata lesz.
Az Új Budapest Galéria programja kiemelkedő magyar és nemzetközi életművek, művészcsoportok bemutatásával elsősorban a kortárs művészetre fókuszál, de 20. századi modern alkotásokból is rendez tárlatokat. Az új kiállítóhely olyan műtárgykölcsönzési feltételeknek is megfelel, amelyek nagyszabású nemzetközi kiállítások megrendezését is lehetővé teszik.
Mint közölték: az intézmény szeretne bekapcsolódni az európai kulturális életbe, és ezért - elsősorban a Duna-menti országokkal folytatott együttműködés eredményeként -, Közép-Európa új kulturális központja lehet. Kiállításai egy részét meghívott kurátorokkal együttműködésben szeretné létrehozni.
A Budapesti merítés címmel 58 alkotót bemutató kiállítás - amelynek kurátora Andrási Gábor, Fitz Péter és Török Tamás -, a Budapest Galéria és a Fővárosi Képtár történetében központi szerepet játszó hazai kortárs képzőművészek bemutatásával ünnepli az új helyszín birtokba vételét.
A meghívott művészek között egyaránt helyet kaptak a festészet, a szobrászat, és a médiaművészet képviselői, olyan alkotók, mint Bak Imre, Frankl Aliona, Gerber Pál, Gerhes Gábor, Gőbölyös Luca, Jovánovics György, Kicsiny Balázs, Kokesch Ádám, Koronczi Endre, Maurer Dóra, Megyik János, Nádler István vagy Sugár János.
A Bálna háromnapos megnyitója alkalmából péntektől vasárnapig az Új Budapest Galéria már múzeumpedagógiai programoknak is otthont ad. A hivatalosan november 14-én megnyíló kiállítás 2014. március 2-ig tekinthető meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország