Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 19. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meglepő igazság a tejről

A meglepő igazság a tejről

A tej jót tesz az egészségnek, ez tény. A kisbabák és gyermekek tejfogyasztásáról azonban újabb iránymutatások jelentek meg. Mennyi a megfelelő mennyiségű, és milyen típusú, zsírtartalmú tejet igyon a gyermek? Mikor jobb inkább egy pohár víz? Megtudhatja az alábbi cikkből! A válasz meglepő lesz.

Új iránymutatások gyermekeknek

Régebben úgy tartották, hogy a gyermekeknek 2 éves koruktól kell a zsíros tejről 2 százalékosra váltaniuk, most azonban a szakértők azt tanácsolják, csökkentsék már a gyermek egy éves korában azt sovány vagy maximum 1 százalékos tejre. 'Ez a váltás, az új iránymutatások elsajátítása azonban el fog tartani egy ideig, hiszen mindig is azt mondták, hogy a gyermeknek szüksége van zsiradékra' - mondta Dr. Laura Jana, gyermekorvos.

'Nem minden zsír ugyanolyan' - mondja a szakértő, hozzátéve, hogy a tej esetében fontosabb a telített zsírok mennyiségét figyelembe venni, mint az összes zsír mennyiségét'. A telítetlen zsírok, amelyek megtalálhatóak az olíva olajban, az avokádóban, a diófélékben és a magvakban, egészségesek, amelyekre szüksége van a gyermek szervezetének.

Az új iránymutatás különösen az 1-2 év közötti gyermekeknek javasolják a csökkentett zsírtartalmú tejet, mert ők vannak leginkább kitéve a későbbi gyermekkori elhízás, obesitas veszélyeinek.

Elegendő tejhez jutnak a kisbabák

Az anyatej és a tápszer a kisbabák táplálkozásának nagy részét teszik ki, egy éves koruk után azonban nem kell aggódni, hogyha ennek mennyisége csökken. Ezek az ételek elegendő kalóriát biztosítanak a gyermek számára a megfelelő növekedéshez. Egy és két éves koruk között szintén nagyon aktívak, de elképzelhető, hogy kevesebbet esznek és nincs is annyi kalóriabevitelre szükségük.

A tej kiváló D-vitamin forrás, de a túl sok tejfogyasztás csökkentheti a szervezet vas-szintjét és vérszegénységhez vezethet. A 2-5 éves korú gyermekeknek napi két pohár tej elegendő a megfelelő fejlődéshez. Hogyha a gyermek emellett több tejterméket is fogyaszt, ennél kevesebb is elegendő.

Óvakodjon a túl sok tejfogyasztástól!

Káros lehet a gyermek számára, hogyha egész nap csak tejet fogyaszt, ugyanis csökkenti az étvágyát. Melegebb hónapokban a víz sokkal jobb, mint a tej vagy a gyümölcslé. Hogyha hozzászoktatja őt a vízhez, nem is fog mást kérni ilyenkor, mert tudja, hogy csak az csillapítja szomjúságát - írja a Fox News.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.