Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 14. 15:56, szerda | Helyi
Forrás: mti.hu

Árvízcsúcs-csökkentő tározót telepítenek Dozmaton

Árvízcsúcs-csökkentő tározót telepítenek Dozmaton

A 2 milliárd forintos beruházást a Modern Városok Program keretében a kormány biztosítja.

Puskás Tivadar sajtótájékoztatón jelentette be, hogy beruházáshoz szükséges pénz rendelkezésre áll, már megkötötték a támogatási szerződést. A megvalósítás jelenleg tervezési fázisban tart. A kivitelezési munkák leghamarabb 2018 februárjában indulhatnak, az építkezés várható befejezése pedig 2019 július.
A polgármester felidézte, hogy 1965-ben Szombathely nagy részét árvíz sújtotta a Gyöngyös-patak, a Sorok-Perint és az Arany-patak kiáradása miatt, egy hasonló áradás szavai szerint ma sokkal nagyobb károkat okozna, hiszen azóta terjeszkedett, jobban kiépült a város.
Ismertette, hogy amíg a Gyöngyös-patakon Lukácsháza és Kőszeg között 2010-ben megépült lukácsházi árvízi tározó Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti és Szombathely egy részét tette árvízvédelmi szempontból biztonságossá, addig az Aranypatak mederrendezésével megépülő dozmati tározó Szombathely mellett Torony, Sé, Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja.
Hende Csaba szavai szerint egy árvízvédelmi tározó építése kevésbé látványos mint amennyire hasznos, hiszen az árvízvédelmi létesítmény az emberek biztonságát szolgálja.
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a részletekre kitérve elmondta: a tervezett dozmati tározó völgyzárógátja Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany patakon létesíthető.
A tervezett völgyzárógát hossza közel 400 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a 8 métert, a tározó 44 hektáros területe mintegy 1 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas.
Hozzátette: az árvízi tározó részeként a völgyzárógát anyagának kinyerése során egy 7,1 hektár vízfelületű állandó vizű tavat alakítanak ki, a tó otthont adhat a vízi élővilágnak és a madaraknak, növelheti Dozmat község turisztikai vonzerejét és lehetővé válik a Szombathelyi csónakázó tó vízpótlásának javítása is.

Címkék: árvíz, Dozmat, Szombathely

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.