Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Augusztus végére elkészül a pedagógusok kollektív szerződése

Augusztus végére elkészül a pedagógusok kollektív szerződése

Kardinális kérdés a pedagógusokat érintő kollektív szerződés aláírása még a tanév kezdet előtt, mivel ez az egész munkabeosztást meghatározza és fontos oktatási kérdések seregét rendezi – mondta a Világgazdaságnak a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány és a sztrájkbizottság év eleji megállapodása szerint a szerződésnek július 31-ig el kellett volna készülnie.

A csúszást a kormányzat azzal indokolta, hogy a köznevelési törvény pedagógus-előmeneteli rendszer részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelete még nem jelent meg. Ennek elfogadását augusztus 27-re tervezik.

Az év eleji megállapodásból kimaradó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet egy nyílt levélben hívta fel a figyelmet a kollektív szerződés hiányára, amelynek kialakításában részt vennének. A PDSZ elnöke, Mendrey László azt mondta: a tavalyi évtől eltérően (önkormányzatok és egyéb fenntartók) jelenleg már csak egy munkáltatója van a pedagógusoknak, a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ (Klik). Így minden egyes állami fenntartású iskolára azonos feltételeket kell bevezetni, többek között az óraszámok, és a pótlékok kapcsán is.

A PSZ elnöke elmondta, hogy elküldték az általuk készített kollektív szerződés változatát a kormányzatnak és a Klik-nek. Gallóné Mendreyhez hasonlóan kiemelte, hogy a kollektív szerződésben meg kell majd határozni azt is, hogy a kötelezően a pedagógusoknak előírt 32 órát milyen keretek között kell teljesíteni, például mennyit kell majd az intézményben kötelezően tartózkodni.

A pótlékok kapcsán Gallóné elmondta: egyelőre még nincs rendezve, hogy a pedagógusoknak mekkora pótlék járna, a kormányzat nemrég tól-ig határokat adott meg. A PSZ elnöke szerint például az intézményvezetőknél nem mindegy, hogy valaki egy három csoportot működtető óvoda igazgatója, 6 óvodapedagógussal, 3 dadussal, 75 gyerekkel, vagy pedig egy ezer gyereket oktató gimnáziumot vezet 80 pedagógussal. A nagyobb felelősségnek az intézményvezetői pótlékban is meg kell mutatkoznia.

Az osztályfőnököknél egy elsős, egy ötödikes vagy egy nyolcadikos osztályban jóval több a pluszfeladat, így ezeknél az osztályoknál magasabb pótlék járna. Az sem mindegy, hogy egy osztályban mennyi a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek száma. A pótlék nem a minőségi munkát értékeli, hanem az objektívan mérhető plusz feladatot és mivel egy munkáltató van, az egész országban egységesnek kell lennie – hangoztatta Gallóné.

A PDSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet szerint a pedagógusoknak nem jár cafeteria. Mendrey elmondta, hogy a törvény a köztisztviselőknek évi 200 ezer forint béren kívüli juttatást biztosít, a közalkalmazottak esetében pedig csak azt írták elő, hogy adható.Gallóné szerint mivel az eredetileg tervezett béremelés 60 százalékát fogják megkapni a pedagógusok, ezért nem lát idén esélyt, hogy cafeteria juttatást is kapnának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk