Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az árfolyamgátba bekerülők hamar ki is kerülhetnek a védőernyő alól

Az árfolyamgátba bekerülők hamar ki is kerülhetnek a védőernyő alól

Nem jár majd állami garancia az olyan gyűjtőszámla-hitelekre, amelyeknél a tartozás meghaladja az ingatlan értékének 95 százalékát. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint ez a hitelek egy részének elengedésére ösztönzi majd a bankokat. A parlament tagnap döntött az új devizahiteles mentőcsomag elfogadásáról.

Megszavazta tegnap a parlament az új devizahiteles mentőcsomagot, amely tulajdonképpen az árfolyamgát kiszélesítéséről szól. A jogszabály szerint az árfolyamgátba a jövőben bármelyik adós beléphet, az is, akinek 90 napon túl késedelmes tartozása van, és az is, akinek a hitele a folyósítás idején meghaladta a 20 millió forintot. Az eredeti törvényjavaslathoz benyújtott módosítók szerint a jövőben kikerülni is nehezebb lesz a védőernyő alól, csak 180 napos késedelem esetén mondhatják fel a bankok a gyűjtőszámlahitel-szerződéseket.

A 20 milliósnál nagyobb tartozású ügyfelek között biztosan vannak olyanok, akiknek jól jön majd az árfolyamgát, kérdés viszont, hogy mennyit segít azokon, akiknek korábban bedőlt a hitelük. Az árfolyamgáttal elérhető mintegy 25 százaléknyi átmeneti törlesztőrészlet-csökkenés, de kedvezményeket a hitelek átstrukturálásával már korábban is elérhettek a nehéz helyzetben lévő ügyfelek a bankoknál. A Magyar Nemzeti Bank adatai viszont azt mutatják, hogy az igazán nehéz helyzetben lévő adósokon a korábbi könnyítések sem segítenek, az átstrukturált deviza lakáshitelek 42, a szabad felhasználású deviza jelzáloghiteleknek pedig a 48 százaléka ismét nem teljesítővé vált. Könnyen lehet tehát, hogy az árfolyamgátba bekerülő nem fizető adósok néhány hónap múlva ki is kerülnek a védőernyő alól.

A törvényjavaslatot benyújtó Rogán Antal fideszes képviselő, úgy tűnik, ezzel is számolt, egy megszavazott módosító indítvánnyal ugyanis azonnal korlátozta az állam készfizető kezességét az árfolyamgátas adósok esetében. A jól teljesítő adósoknál – eredetileg csak ezek kerülhettek be a programba – valószínűleg csak ritkán volt szükség a garancia érvényesítésére. Most viszont, hogy a bedőlt hitelesek is korlátlanul beléphetnek a rendszerbe, az állami garanciát is gyakrabban lehívhatják a bankok.

A garanciát úgy korlátozták az elfogadott javaslatban, hogy a 100 százalékos készfizető kezesség a gyűjtőszámlahitelre csak akkor él, ha a szerződés megkötésekor a fennálló tartozás kevesebb, mint 95 százaléka az ingatlan értéke volt akkor, amikor fedezetként elfogadták a bankok. A jegybank adatai szerint sok hitelszerződés lehet érintett, a deviza lakáshitelek mintegy negyedénél, a szabad felhasználású deviza jelzáloghitelek 30 százalékánál van most 90 százalék fölött a hitelfedezeti arány. Nem járna emellett állami garancia a gyűjtőszámlahitelek azon részére sem, amelyből az árfolyamgátba lépők hiteleinek hátralékos részét finanszírozták a bankok, ez utóbbi egyébként egy több hónapja nem fizető adós esetében milliós nagyságrendű tétel lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk