Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 06. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – évente indokolt a gázkészülékek felülvizsgálata

„Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – évente indokolt a gázkészülékek felülvizsgálata

A Székesfehérvári Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság vizsgálatai a komplex ellenőrzési terveknek köszönhetően jó nagyságrenddel fedik le a régiót. A halállal járó rendkívüli események, a problémák többsége a lakosság szintjén, gázos balesetek formájában jelentkezik. A szén-monoxid mérgezések, gázszivárgásos balesetek megelőzése érdekében a kormány rendeletben kötelezte a lakosságot a gázkészülékek gázellátó rendszerek ötévenkénti ellenőrzésre. A Rádió Orient műsorában Németh László ezen túlmenően, a gázfogyasztó készülékek éves karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság két szakterületet fog össze. A mérésügyi szakterület szerv a mérésügyben a joghatással járó mérőeszközöket, például a benzinkutak többek között az üzemanyagtöltő állomások kútoszlopait, tartályait a közüzemi fogyasztásmérőket, valamint a jogszabályban meghatározott mérési feladatokra használt mérlegeket és a súlyokat hitelesíti. A műszaki biztonsági szakterület a veszélyes berendezések hatósági felügyeletét, a gőzkazánok és a nyomástartó berendezések ellenőrzését látja el. A hivatal hatásköre emellett a veszélyes folyadéktároló létesítményekre, a sajátos építményfajták és a villamos erőművek engedélyezésére, továbbá a villamosvezeték jogra, valamint villamos és gáz biztonságtechnikára is kiterjed – mutatta be a szervezet munkáját Németh László igazgató.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, az elmúlt években stabil állapot alakult ki a szakigazgatási szervnél. A többszöri integráció, jelentős változásokat indukált a szervezet életében, melyekhez sikerrel alkalmazkodtak. A feladatkörök, a többi szervezethez hasonlóan, módosulnak, megújulnak. Példának említette, hogy a szerencsejáték eszközökkel kapcsolatos résztevékenység jelentősen leszűkült, ugyanakkor a liftek felügyeletével új hatáskört kapott a hatóság.

A Székesfehérvári Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság számára a logisztika, a feladatok időbeni teljesítésének elérése okozott kisebb problémákat. Az igazgató hozzátette, a szerencsejáték eszközök forgalmazásának jelentős leszűkítése csökkentette feladataikat.

„Meg kellett tanulni katalizátornak lenni a kormányhivatal és a szakmai irányító szerv között” – emelte ki a kettős irányítás során felmerült legnagyobb feladatot a Rádió Orient vendége. Németh elmondta, a szervezetek hozzáállása, a jó kommunikáció és szoros együttműködés miatt ez nem okozott nagyobb gondot. „Változtatni kellett az irányításban. Az átalakítás révén új dolgok jöttek elő” – jelentette ki. Hozzátette, a társszervekkel korábban is rendszeres kapcsolatban voltak. A kormányhivatalban felerősödtek a kapcsolatok, a közös ellenőrzés révén továbbfejlődött a viszony.

A székesfehérvári hatóság ellenőrzési munkáját az összevont ellenőrzési terv, a kormányhivatal ellenőrzési bizottsága által elkészített munkaterv és a katasztrófavédelmi megyei igazgatóságok veszélyes ipari üzemeinek ellenőrzési terve alapján végzi. A hivatal illetékességi területe 3 megyét fed le, így az ellenőrzések komplexek a régióban. Németh hozzátette, a mérésügy vonatkozásában a fogyasztóvédelemmel közösen zajlanak a vizsgálatok.

A közigazgatási rádió vendége a fogyasztói panaszokról is beszámolt. Németh elmondta, leginkább a közüzemi fogyasztásmérőknél fordulnak elő kifogásolások. „Amennyiben a fogyasztó vállalja a felülvizsgálat költségét, szemrevételezési eljárás majd pontossági vizsgálat történik az érvényes hitelesítéssel rendelkező mérőeszközöknél. Az ellenőrzésről hatósági igazolvány bizonyítvány készül. Amennyiben valóban volt probléma a vizsgálat során a fogyasztói panasz beigazolódik, annak a 10-20 ezer forintos díját a szolgáltató fizeti ki” – magyarázta az eljárás folyamatát az igazgató.

„Az ellenőrzési tervek jó nagyságrenddel fedik le a régiót. A problémák többsége a lakosság szintjén jelentkezik” – utalt a szén-monoxid mérgezések terjedésére a vendég. Németh kiemelte, minden esetet kivizsgálnak. A hibák az összes esetben a fogyasztó oldalán voltak. Az igazgató a rossz szellőztetést, a páraelszívó problémáját és a készülékek elhanyagolt karbantartását nevezte meg a balesetek okaiként. „A kormányzat a balesetek számának emelkedése miatt rendeletben kötelezi a lakosságot a gázellátó rendszerek ötévenkénti felülvizsgálatára. Ezen időszakokon belül, a gázkészülékek karbantartása ellenőrzése évente feltétlenül indokolt” – emelte ki az üzembentartó használó felelősségét az igazgató.

A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság további feladata a sajátos építményfajták, köztük az üzemanyagtöltő állomások műtárgyainak, technológiai rendszerének engedélyezése. Németh elmondta, az elhelyezés vonatkozásában szakhatóságokat vonnak be. A vendég kiemelte, a töltőállomások felrobbanásának lehetősége kizárt, a levegőtisztaság esetében pedig automata monitoring rendszer ügyel a káros anyagok kiszivárgásának megakadályozására. „Amennyiben a hibajelzést problémát követően nem történik meg a javítás, a 7. napon a rendszer automatikusan letiltja a kútoszlop működését” – jelentette ki az igazgató.

A hatóság munkájában a jövőben jelentős feladattömeget jelent a liftek felügyeletének áttelepítése. A jogalkotó szándéka világos, azonban végrehajtási rendelet még nem született meg – emelte ki a változásokat Németh. Hozzátette, a többi területen csekély az eltérés, mindössze a nagy beruházások száma esett vissza. „A jövőben a hatáskörök egymás közötti arányának átalakulása várható. A hatóság célja a feladatok maradéktalan ellátása és a több lábon állás további szélesítése” – emelte ki. A vendég végezetül hozzátette, az ellenőrzések során nem a hibást, hanem magát a hibát keresik. „Az előkerült hibát még ki lehet javítani” – hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: