Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Február 27. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Az Erzsébet-utalvány befolyó összegéből kapnak a rászorultak

Az Erzsébet-utalvány befolyó összegéből kapnak a rászorultak

Új szociális üdültetési és étkezési rendszert épít ki az állam, amelyet az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó bevételből finanszíroznak – ezt mondta a Nemzeti Üdülési Szolgálat vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az EU illetékesei korábban tájékoztatást kértek a magyar kormánytól az államilag támogatott utalványok ügyében, mert az Erzsébet-utalvány valamint a SZÉP kártya kedvezőbb adó és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátott étkezési és turisztikai utalvány.

Brüsszelt az érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e. Guller Zoltán, a NUSZ vezetője azt mondta: meggyőződése, hogy a cafetéria területén az állam arányosan és jogszerűen avatkozik be a piaci viszonyokba. Az állam az Erzsébet-utalvány kapcsán keletkező járulékbevételekről lemond, és ezáltal forrást biztosít a szociális üdültetésre és étkeztetésre, vagyis közfeladatok ellátásához . Az új cafetériarendszer lényege az, hogy az utalványforgalmazásból származó bevétel nem külföldi gazdasági társaságok kasszáját gyarapítja. A beérkező összegekből az állam szociálisan rászoruló nyugdíjasok, fogyatékkal élők, nagycsaládosok, illetve ápolók üdültetését és étkeztetését támogatja.

Mostanáig több mint másfél millióan igényelték az Erzsébet-utalványt, és március végére, az állami szektor megrendeléseivel 1,8 millió munkavállalóra fog bővülni ez a szám. Az utalvány forgalmazásából várhatóan milliárdos nagyságrendű állami bevétel keletkezik, amelyet az ígéret szerint a rászorulók szinte azonnal igénybe vehetnek. Guller megjegyezte: az Erzsébet-program egy újszerű európai válasz arra, hogy a társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is képviselni kell.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország