Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Július 30. 14:20, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Az olasz sajtó a pápának a melegekről és az elváltakról mondott szavait méltatta

Az olasz sajtó a pápának a melegekről és az elváltakról mondott szavait méltatta

Ki vagyok én, hogy egy meleg felett ítélkezzem...? - Ferenc pápa szavait így tette címoldalára a Corriere della Sera című olasz napilap hétfői száma.

Újnak és forradalminak nevezte Ferenc pápának a Rióból Rómába tartó repülőúton a meleg közösségről tett kijelentéseit a legnagyobb olasz napilap. A Corriere Giovanni Reale olasz katolikus filozófus véleményét kérdezte, aki szerint a Ferenc pápa által felmutatott "ítélet nélküli hit fordulatnak számít" az egyház történetében.

"A pápa a mindenki iránti szeretetről beszélt, amely a melegekre is vonatkozik. Teljesen más kérdés a melegházasság és a melegek részéről való örökbefogadás" - hangoztatta a Corrierének Ludovine de la Rochere, a melegházasságot ellenző francia La Manif pour tous francia egyesület vezetője.A Corriere szó szerinti átírásban közölte Ferenc pápának a nemzetközi sajtó tagjaival tartott kötetlen beszélgetésének szövegét. Az egyházfő úgy fogalmazott, a katekizmus azt tanítja, hogy a melegeket "nem szabad diszkriminálni, hanem be kell fogadni".

A La Repubblica című olasz lap szerint Ferenc pápa az egyház 1992-ben kiadott katekizmusát idézte. A balközép napilap hozzátette, Ferenc pápa szavaival megteremtette az "empátia egyházát"."Rendkívüli lépésnek" nevezte az egyházfő kijelentéseit Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Baloldal (Sel) elnöke, aki sohasem titkolta homoszexualitását. A GayCenter olasz meleg egyesület szerint Ferenc pápa "előrébb jár számos olasz katolikus politikusnál". Az egyesület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a melegjogok érvényesítésének legnagyobb ellenzője továbbra is az egyház marad.

Az olasz sajtó a melegekről elhangzott kijelentés mellett jelentősnek értékelte azt is, hogy Ferenc pápa nyitottnak mutatkozott az elváltaknak az egyházba történő visszafogadására. A pápa úgy fogalmazott, hogy a templomban házasságot kötött, de külön élők és elváltak iránt elérkezett a könyörület ideje. A kérdés aktuális Olaszországban, ahol egyre több katolikus pár bontja fel házasságát és ezt követően nem részesülhet a szentségekben.

Címkék: Ferenc pápa, sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.