Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 26. 13:57, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Brüsszeli illetékes: tarthatatlanok a Szeged és Szabadka közötti vasúti viszonyok

Brüsszeli illetékes: tarthatatlanok a Szeged és Szabadka közötti vasúti viszonyok

Tarthatatlannak nevezte a Szeged és Szabadka közötti vasúti közlekedési viszonyokat szerdán Jack Engwegen, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatósága Magyarországért felelős részlegének vezetője és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke.

Több politikus és gazdasági szakember együtt utazta végig a két alföldi város közötti, több mint kétórás utat. Szabadkára érve megállapították: nem fogadható el, hogy a 40 kilométeres útszakasz felénél, a határon még át is kell szállni.
A Magyarország és Szerbia közötti együttműködés keretében a Szeged–Röszke–Horgos–Szabadka–Csikéria–Bácsalmás–Baja útvonalat újítanák fel. A 180 millió euró értékű projekt 2020-ra fejeződhetne be.
Engwegen kiemelte: "Ez a projekt összeköti az embereket a határ két oldalán, ugyanakkor sok lehetőséget nyit meg más közös együttműködések számára is."
Pásztor István ezzel kapcsolatban elmondta: már két éve elkészült a megvalósíthatósági hatástanulmány, a vasútvonal vajdasági szakaszának felújítását pedig európai uniós forrásokból vagy a Budapest-Belgrád vonal felújítására szánt kínai hitel egy részéből lehetne finanszírozni.
Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió soros elnöke hangsúlyozta, hogy a projekt megvalósulása "óriási infrastrukturális és gazdasági fellendülést hozhat" a vajdasági, Bács-Kiskun megyei és Csongrád megyei régióban.
Elhangzott: az engedélyek beszerzését követően az építkezés várhatóan már jövőre megkezdődik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során