Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Január 10. 09:19, kedd | Helyi
Forrás: mti.hu

Csaknem ötszáz millió forintból újult meg a Savaria Múzeum és kertje

Csaknem ötszáz millió forintból újult meg a Savaria Múzeum és kertje

Csaknem félmilliárd forintnyi kormányzati támogatást fordítottak Szombathelyen a Savaria Múzeum homlokzatának felújítására és az épület előtti közpark helyreállítására - közölte a hétfőn Puskás Tivadar polgármester.

Az avató ünnepségen egybegyűlteket emlékeztete arra, hogy az egykor kultúrpalotaként is szolgáló múzeumépületet 1908-ban adták át.
A beszédében személyes, gyerekkori emlékeit is felemlegette a múzeumparkkal kapcsolatban és hozzátette, hogy még régebbi történetek szerint a múzeum épülete mellett folyó Gyöngyös-patak partján egy "hattyúház" is állt. Ezt a mostani felújítás munkálatok során rekonstruálták, csakúgy, mint a park díszes kerítését.
A kert megújítása során figyelmet fordítottak az idős fák megóvására, de átláthatóvá, valamint kertészetileg jobban kezelhetővé tették a területet. Új padokat, szemétgyűjtőket és kerékpártárolót helyeztek ki.
Az eseményen beszédet mondott Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője amiben arról szólt, hogy egy kétezer év óta folyamatosan lakott városban különösen fontos, hogy a múlt emlékeit összegyűjtsék, megőrizzék és időről időre bemutassák - erre valók a múzeumok.
"Azért kell ilyen célokra is jelentős összegeket költenünk, mert a múltunk ismerete, tisztelete nélkül nincsen jövőnk, vagy ahogy egy régi mondás tartja: csak az a fa nő magasra, amelyik mélyre nyújtja a gyökereit" - mondta.
Csapláros Andrea a Savaria Múzeum igazgatója ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a múzeumoknak ma már számos olyan feladatuk van az egyre növekvő gyűjtemények tárolásán és gondozásán túl, amelyhez tér kell, gondoljunk csak a múzeumpedagógiára, vagy az élethosszig tartó tanulás támogatására, de akár a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásának segítésében, a közösségformálásban vállalt új szerepekre.
A szombathelyi múzeumok ma már csaknem ötszázmillió múzeumi tárgyat, emléket őriznek, és ez a szám évről évre növekszik, hiszen "minden érték - még a sportrelikviák is - idővel egy múzeumban kötnek ki" - tette hozzá az igazgató.
Csapláros Andrea hangsúlyozta: a múzeumok a múltat, az állandó értéket képviselik, mégis a jövőnek épülnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén