Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 28. 13:07, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők: pozitív jelzés az S&P döntése

Elemzők: pozitív jelzés az S&P döntése

Pozitív jelzésnek tartják az MTI által megkérdezett elemzők, hogy stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor's, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a besorolás egyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél sincs még a befektetésre ajánlott kategóriában.

Alapvetően pozitívnak tartja a Standard & Poor's döntését Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője, de szerinte az lenne az igazán átütő siker, ha Magyarország államadós-besorolása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési kategóriába.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Standard & Poor's-nál két fokozattal a befektetési kategória alatt van a besorolás, míg a Moody's és Fitch Ratings hitelminősítőknél csak eggyel, tehát még mindig a Standard & Poor's a legpesszimistább Magyarországgal szemben.
Gabler Gergely emlékeztetett: számos nagy nemzetközi alapkezelő van, amelyek csak befektetésre ajánlott kötvényeket tarthatnak. Ha a magyar osztályzat is ebbe a kategóriába kerülne, akkor nemcsak a feltörekvő piaci, hanem az egyéb alapokba is bekerülhetnének a magyar kötvények. Ezzel nőne a kereslet a hazai kötvények iránt, csökkenne a kötvénypiaci hozamszint, ami mérsékelné az állam kamatterheit - emelte ki.
Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője is úgy látja, hogy a döntés pozitív jelzés, megerősíti azt, hogy javul Magyarország külső befektetői megítélése.
Az S&P azokat a főbb pontokat emelte ki, amelyeket a piaci szereplők is fontosnak tartanak, a növekedési kilátások javulását, a mérséklődő nettó adósságállományt, illetve a költségvetési hiány 3 százalék alatti szintjét - közölte az elemző.
A szakember is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar osztályzat még mindig a befektetésre nem ajánlott kategóriában van. A nemzetközi megítés még mindig nem igazán jó, de javul. Ha a kedvező tendenciák folytatódnak, akkor elképzelhető, hogy belátható időn belül megtörténik az első felminősítés, de várhatóan még nem a közeli jövőben - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során