Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2012. Július 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Emelkedhetnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok térítési díjai

Emelkedhetnek az egészségügyi alkalmassági vizsgálatok térítési díjai

Emelkedhetnek az egyes egészségügyi szolgáltatások - köztük több alkalmassági vizsgálat - térítési díjai - derül ki egy a kormány honlapjára szerdán felkerült rendelettervezetből.

A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díját ismertető jogszabály módosításáról szóló kormányrendelet tervezete szerint a jövőben a gépjármű-vezetői, belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői, a tengeri hajózási, a repülő-egészségügyi alkalmassági vizsgálat térítési díjait is megemelnék, de többe kerülhet a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi és pszichológiai vizsgálat, valamint a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálata is.
Az alkohol szintjének kimutatása érdekében végzett vér- és vizeletvétel például 4.800, a kábítószer szintjének kimutatása érdekében végzett vérvétel 3.200, a vizeletvétel pedig 1.600 forint, míg a látlelet készítése és kiadása 3.500 forint lenne. Kiderül továbbá az is, hogy egy részeg ember detoxikálásának díja 7.200 forint.
A foglalkoztathatóság véleményezése esetenként 3.300 forintba kerülhet. A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások köre két - a hatályos rendelet mellékletében még nem szereplő - kategóriával is kibővül. Eszerint a tevékenységre vonatkozó egészségi alkalmasságot, illetve egészségi állapotot tanúsító igazolás kiadása 3.300, míg a járványügyi érdekből nem kötelező védőoltással történő immunizálás, (kivéve, ha a védőoltás térítésmentes) 2.000 forintba kerül a jövőben.
A tervezet emellett azt is rögzíti, hogy a munkaköri alkalmasság megállapítása céljából végzett szolgáltatások térítési díja a munkáltatót terhelik, míg a hatósági megkeresés alapján végzett vizsgálatok térítési díját az azt kezdeményező köteles megfizetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.