Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Február 07. 16:46, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Egy szerdán közzétett elemzés szerint Görögország (18,83 százalék) után 18,16 százalékkal Magyarországon a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben.

"A tavalyi bővülés mértékében is csak a görögök büszkélkedhetnek a miénknél kedvezőbb adattal, a magyar mutató közel kétszerese a 9,1 százalékos uniós átlagnak " - közölte szerdán a Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

Azt írták, a zöldenergia termelés és tárolás további térnyerését hathatósan alapozzák meg az elmúlt években létrejött óriási napenergia-kapacitások. A naperőművek összes beépített teljesítménye tavalyelőtt ( mintegy 1100 megawatt) után tavaly is rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt Magyarországon. Háztartási méretű kiserőműből a 2030-ra várt 200 ezerhez képest már most több mint negyedmillió üzemel hazánkban - ismertették.

Kiemelték: a kormány a jelenleg futó Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia hasznosításában. A tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint nyerhető el. A több mint 25 ezer jelentkező közül mintegy 3300-an már a vállalkozási szerződések kitöltésénél tartanak, és több mint 200 támogatási kérelem is beérkezett. A vállalatok egy önálló kiírásban igényelhettek állami hozzájárulást ipari energiatárolók létesítéséhez - hívták fel a figyelmet.

A bejegyzésben közölték: a két felhívásban összesen 137 milliárd forinttal támogatott fejlesztések elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, tehermentesítik az áramhálózatot. Emellett hozzájárulnak a zöldenergia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia - zárta Facebook-bejegyzését az Energiaügyi Minisztérium.

Címkék: napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben