Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felső korlát jöhet a földbérleti díjakban

Felső korlát jöhet a földbérleti díjakban

További gátat szabna az illegális külföldi földvásárlásnak és a zsebszerződéseknek a kormány, mivel értesüléseik szerint több külföldi tulajdonos rendkívül magas bérleti díjat szab ki a a földhasználatra. A jövőben ezért korlátozhatják a legmagasabb földbérleti tarifákat - írja a Magyar Nemzet.

Elképzelhetőnek nevezte Czerván György, hogy az országban régiónként felső határt szabnak a földbérleti díjaknak. A vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára ezt tegnap egy őriszentpéteri gazdafórumon jelentette be. Hozzátette: a minisztérium annak a termelőnek az esetét is kivizsgáltatja az illetékes hatósággal, aki a fórumon elmondta, hogy osztrák tulajdonostól bérli borsos áron az általa megművelt földet. Az államtitkár szerint aligha lehet törvényes alapja annak a megállapodásnak, amely szerint külföldi tulajdonos ad bérbe magyar gazdálkodónak hazai termőföldet.

A Magyar Nemzetet korábban megkereső Vas és Zala megyei gazdálkodók arról számoltak be, hogy megerősödtek a korábbi zsebszerződések legalizálásával kapcsolatos törekvések. A mozgolódás oka, hogy ezeknek a megállapodásoknak a fennmaradását megakadályozza a május elsején életbe lépő új földtörvény, illetve a zsebszerződések feltárását és megszüntetését lehetővé tevő, a napokban életbe lépett jogszabály.

A Magyar Nemzethez több olyan szerződés is beérkezett, amelyekben a vevők vagy bérlők „az egekbe emelik” a vásárlás vagy a bérlet díját. Mindezt úgy, hogy a megállapodásban rögzített tetemes summát valójában soha nem fizetik ki, hiszen a jogszabályok megkerülésével feltételezhetően már évekkel ezelőtt megszerezték a területet. A helyben lakókat azonban ezzel a trükkel megfosztják a törvény által biztosított előjogaik gyakorlásától. A gazdák ezért javasolták: az állam tegye kötelezővé, hogy a szerződésekben szereplő összegeket csak banki átutalással lehessen kiegyenlíteni. Emellett szerintük a kormány kötelezhetné a megyei kamarákat arra, hogy régiós szinten meghatározzák a maximálisan kiköthető bérleti díj összegét.

Magyarországon jelentős a bérelt földterületek aránya, s a földterületek bérleti díja is évek óta emelkedik. Amennyiben a bérleti szerződést öt évnél hosszabb időre kötik meg, e bevétel adómentes. A gazdák szerint tisztulna a piac azáltal is, ha a földbérletből származó bevétel után is be kellene fizetni a 16 százalékos jövedelemadót. Ez esetben ugyanis nem blöffölnének olyan könnyen magas összegekkel a zsebszerződéssel ügyeskedők.

A vidékfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben megjelent írások nyomán elrendelte a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésének összehívását. Budai Gyula, a szaktárca parlamenti államtitkára, e testület elnöke elmondta, a bizottság ma tanácskozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben