Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Március 04. 07:24, szerda | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Ferenc pápa megfázása semmilyen más betegséghez nem köthető

Ferenc pápa megfázása semmilyen más betegséghez nem köthető

Matteo Bruni szentszéki szóvivő kedd este közleményben hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa gyengélkedését megfázás okozza, megerősítve ezzel a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint az egyházfőt nem fertőzte meg a koronavírus.

Matteo Bruni hozzátette, hogy a pápa napok óta tartó "náthájának semmilyen más betegséghez köthető tünete nincsen". Elmondta, hogy a megfázás ellenére Ferenc pápa minden reggel misét mutat be a vatikáni lakhelyeként ismert Szent Márta-házban, valamint ha távolról is, de figyelemmel követi a kúria lelki gyakorlatait, amelyek a Rómához közeli Arriccia városában zajlanak.

A szentszéki szóvivő bejelentése az Il Messaggero című római napilap cikkét követte, mely szerint Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus. A Vatikán eddigi gyakorlata szerint a sajtóhírt a pápai állam részéről kezdetben nem erősítették meg, és nem is cáfolták. Matteo Bruni végül mégis szükségét érezte, hogy tisztázza a Ferenc pápa egészségi állapota körüli híreket.

A pápa maga jelentette be vasárnap, hogy megfázása miatt nem utazik el a Vatikánból, és nem vesz részt a kúria aznap este kezdődő, húsvét előtti lelki gyakorlatán.

A 83 éves egyházfő több múlt heti nyilvános programját lemondta megfázására hivatkozva. A hívők figyelmét nem kerülte el, hogy több beszédét köhögés miatt megszakította. Nem vesz részt személyesen azon a nagyböjti imatalálkozón sem, amely a vatikáni hivatalok vezetőinek részvételével a Rómától délre található Arricciában zajlik. 2014 óta most történt meg először, hogy Ferenc pápa távol maradt a lelki gyakorlatról.

A Vatikán ezen kívül lemondta Ferenc pápa jelenlétét az Assisi városában március végén tervezett egyházgazdasági találkozón, amelyet novemberre tettek át. A májusra kitűzött ifjúsági oktatási találkozót is őszre halasztották, a Vatikán magyarázata szerint "a fiatalok lehető legszélesebb körű és legnyugodtabb részvételének biztosítására".

Olasz sajtóértesülések szerint a Vatikán ezekkel az óvintézkedésekkel igyekszik korlátozni az egyházfő csoportos és tömegeseményeken való részvételét az olaszországi koronavírus-fertőzés terjedésével egy időben. A pápai állam területén is a legszigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket vezették be. Nem csak a pápa, hanem a szintén a Vatikánban élő, 93 éves XVI. Benedek nyugalmazott pápa esetében is korlátozták a látogatók számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.