Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Március 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fizetés gyorsan és egyszerűen: aki kipróbálta, él vele

Fizetés gyorsan és egyszerűen: aki kipróbálta, él vele

Minden ötödik ember zsebében lapul PayPass kártya, akinek pedig nincs, az többnyire szívesen kipróbálná a PIN kód és aláírás nélküli kártyás fizetést – derül ki a Budapest Bank felméréséből. Elterjedésének kedveznek, használóik ugyanis gyorsabbnak tartják a hagyományos bankkártyáknál, és a készpénzes fizetésnél is.

A bankkártyás technológiák folyamatos fejlődésével megjelenésével gyorsan terjednek az érintés nélküli fizetési megoldások, mint például a PayPass (Mastercard) vagy a payWave (Visa), ahol a vevőnek elegendő a kártyáját a terminál elé tartani a számla rendezéséhez, és kisösszegű (jellemzően 5 ezer forint alatti) vásárlás esetén még PIN kódot sem kell megadnia.

Ismert, de még nem elég elterjedt

A felmérés szerint a PayPass technológia ismertsége meglehetősen jó:80 százaléka hallott már erről a fizetési módról, és 30 százaléknak pontos ismeretei vannak az ilyen kártyák működésével kapcsolatban. Így például 70 százalék tudja, hogy a PayPass egy bankkártya alapú fizetési megoldás, amelynél nem kell átadni a pénztárosnak a bankkártyát, 55 százalék pedig tisztában van azzal is, hogy PayPass használata esetén 5 ezer forint alatt nem kell PIN kódot megadni.

Ugyanakkor a kutatásban résztvevőknek még csak 18 százaléka rendelkezik PayPass fizetésre alkalmas kártyával; a plasztik egyelőre a magasabb jövedelmű, diplomás férfiak körében a legnépszerűbb. Akinek viszont már van ilyen kártyája, az szívesen használja is: a kártyabirtokosok mintegy 60 százaléka veszi elő havonta többször is az érintés nélküli bankkártyát.

Gyors, kényelmes, biztonságos

A PayPass-kártya birtokosok több előnyét látják a bankkártyás fizetésnek, mint azok, akik nem rendelkeznek még ilyen eszközzel. Így például míg a PayPass-osok 58 százaléka a bankkártyás fizetést tartja a leggyorsabb fizetési módnak (ugyanezt a készpénzes fizetésről csak 41 százalékuk gondolja), addig a PayPass-szal nem rendelkezők éppen fordítva gondolkoznak: 65 százalékuk szerint készpénzzel lehet a leggyorsabban fizetni (ugyanezt a bankkártyás fizetésről csak 44 százalékuk állította).

A PayPass-kártyások a hagyományos bankkártyával rendelkezőknél 4 százalékkal nagyobb arányban gondolják biztonságosnak a bankkártyás fizetést, és közülük 10 százalékkal kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy a bankkártyás fizetés körülményes lenne, vagy hosszú ideig tartana. Azok, akiknek már van PayPass-kártyájuk, úgy vélik, hogy az ilyen kártya gyorsabb a hagyományosnál, és kis összegek esetében a készpénznél is. Ugyanakkor a PayPass-terminálok még mindig nem terjedtek el eléggé: az érintés nélküli kártyák birtokosainak 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt a funkciót még sok helyen nem tudják használni.

Érdemes utánajárni a bankunknál

Bár a PayPass-szal még nem rendelkezők 60 százaléka szívesen kipróbálná ezt a típusú kártyát, közel ugyanennyien nem tudják, hogy saját bankjuknál igényelhető-e ilyen kártya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.