Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 13. 12:44, kedd | Helyi
Forrás: mti.hu

Folyamatosan mérik a Falco kibocsátását október elejétől

Folyamatosan mérik a Falco kibocsátását október elejétől

Kedd délelőtt bemutatták azt a mérőállomást, amelyet 65 millió forintért létesített a Falco Zrt. és október elejétől helyezik üzemben.

Az országos szakhatóságok és a helyi politika képviselők is részt vettek a bemutatón.

A cég alig egy hónapja nyilvánosan jelentette be, hogy megkezdi egy folyamatos mérőberendezés telepítését valamint új szűrő- és szárítóberendezés (UTWS) megvalósítását, amint rendelkezésre áll minden szükséges engedély.
A Falco szomszédságában lévő szombathelyi Pick-telep lakói már évtizedek óta panaszkodnak a gyár működése, a por, a zaj, a kamionforgalom, a levegőbe kerülő szúrós szagú, a nyálkahártyát irritáló, szerintük egészségüket is károsító anyagok miatt. A cég eddig következesen azt állította, hogy az előírásoknak megfelelnek és kibocsátásuk is határértéken belül marad.
Tavaly októberben, a Hende Csaba által kezdeményezett petíciót csaknem nyolcezren írták alá. Hatékony szűrőberendezések mielőbbi felszerelése és a folyamatos mérések lehetőségének azonnali megvalósítása szerepelt a követelések között.

Időközben egy jogszabály született, amely előírta a faipari cégek számára egy új környezetvédelmi engedély (IPPC) megszerzését, amelyet a zöldhatóság első fokon meg is adott a szombathelyi cégnek, de a határozatot több civil szervezet, magánszemély és Szombathely önkormányzata, végül pedig maga a Falco is megfellebbezte. Viszont e nélkül nem lehet kiadni a környezetvédelmi beruházáshoz szükséges építési engedélyt sem.
A Falco Zrt. egy augusztus végi közleményben tudatta: visszavonja az engedély elleni fellebbezését és reméli, hogy Szombathely, illetve azok a szervezetek és személyek, akik szintén fellebbeztek az elsőfokú határozat ellen, szintén így tesznek, ezzel megteremtve a jogi feltételét az új szárító és szűrőberendezés, valamint a mérőállomás mielőbbi felépülésének.
A Falco Zrt. az utóbbi években több tízmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre uniós támogatással a 250 embert foglalkoztató szombathelyi gyárban, 2014 májusában adták át például forgácslapgyártó üzemüket. A cég évi 450 ezer köbméter cementkötésű forgácslapot, 16 millió négyzetméter lamináltlapot, 32 millió négyzetméter impregnált papírt és 2,5 millió négyzetméter tükörfényes lamináltlapot tud előállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt