Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 13. 16:40, péntek | Kék hírek
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyermekpornóval zsarolnak a hackerek

Gyermekpornóval zsarolnak a hackerek

A gyanútlan felhasználók egyszer csak azt veszik észre, hogy gyermekpornó kerül számítógépükre, és a háttérben tevékenykedő visszaélők rendőrségi riasztással fenyegetőznek.

Utólag védekezni ellene nem lehet, a zsarolók váltságdíj fejében nem tesznek feljelentést, illetve törlik a számítógépről a kompromittáló kép- és videó felvételeket.

Az úgynevezett ransomware típusú vírusoknak számtalan vállfaja létezik. A legelterjedtebb, amelyre az angol Scotland Yard is felhívja a figyelmet a The Telegraph hírportálon, amikor a számítógép zárolása mellett egy tájékoztató üzenet jelenik meg arról, hogy a rendőrség adott IP címről pedofil vagy terrorista aktivitást észlelt, s ezért addig nem kerül feloldásra a számítógép, amíg az illető a meghatározott bírságot át nem utalja, természetesen egy nehezen lekövethető online fizetési rendszeren keresztül.

Mintegy 13 országban, eddig több ezer felhasználó esett áldozatul ilyen és hasonló vírusoknak. A legsúlyosabb esetekben a háttérben meghúzódó visszaélők gyermekpornó anyagokat helyeznek el a számítógépen, és csak abban az esetben törlik, ha egy nagyobb összeg érkezik bankszámlájukra. Amennyiben ez nem történik meg, úgy riasztják a rendőrséget.

Naponta 15.000 vírus íródik, amiből 800 mobil készülékekre specializált változat, miközben átlagosan naponta 3.000 támadás ér egy hálózatot. Ezek a támadások eredhetnek vírusoktól, hacker programoktól, magától hackerektől, ám előfordulhat, hogy véletlenszerű támadás történik egy „zombie” hálózatról. Ez azt jelenti, hogy a számítógép hálózaton vagy egy-egy kliens gépen elhelyeződik egy rövidke program, aminek segítségével egy nagyhálózat támadása során felhasználják a program segítségével csatlakoztatott hálózatokat, számítógépeket.

Tévhitben él az a felhasználó, aki azt gondolja, hogy egy antivírus programmal ki tud küszöbölni minden támadást. Gyakran megbízható weboldalakon is megtalálhatóak ezek a hackerek által elhelyezett programok, vírusok, amelyek ellen csak többféle módon lehetséges és érdemes védekezni. A legalapvetőbb tennivaló az operációs rendszer frissítéseinek mindenkori installálása, illetve a Java, Flash és hasonló kiegészítő szoftverek legfrissebb változatának használata.

Az egyéni felhasználóknak javasolt még egy antivírus program és egy tűzfal, a vállalati hálózatok esetében inkább egy fejlett biztonsági program nyújt teljes körű védelmet minden behatolási kísérlet ellen - tudatta a New Element Communications.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön