Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Október 28. 07:48, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: a kormány 2019 óta ezermilliárd forint értékben fejlesztette a magyarországi kistelepüléseket

Gyopáros Alpár: a kormány 2019 óta ezermilliárd forint értékben fejlesztette a magyarországi kistelepüléseket

kormány 2019 óta ezermilliárd forint értékben fejlesztette a magyarországi kistelepüléseket - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Halmajon

Gyopáros Alpár hozzátette, a négy év alatt négyszáz iskolaépületet és száz iskolai tornatermet újítottak fel, valamint háromezer óvodai fejlesztést hajtottak végre több mint 40 milliárd forint értékben.

Kiemelte, ennek következtében a falvak döntő részében ma magasabb a gyermekvállalási hajlandóság, mint a városokban. Emellett a fejlesztések eredménye az is, hogy a falvakban nő a népességszám, bár sajnálatos módon a többi településtípuson még mindig csökken - mondta.

A kormánybiztos hangsúlyozta, ez azt mutatja, hogy a falvak fejlesztésével jó úton jár a kormány, hiszen a többi között iskola- és óvodaépületeket, orvosi rendelőket újítanak fel, valamint utakat, járdákat és kerékpárutakat építenek.

Gyopáros Alpár kijelentette, szükség van a vidék és a falvak megerősítésére és fejlesztésére, valamint az ott élő emberek életminőségének javítására, növelve ezáltal a falvak népességmegtartó erejét.

Úgy fogalmazott, miután 2010-ben visszarántották "a katasztrófa széléről az országot", a 2014-es időszaktól elindították a megyei jogú városokat, majd 2018-ban a kistelepülések fejlesztését célzó Magyar falu programot.

A kormánybiztos leszögezte, a kormány addig folytatja a programot, amíg fel nem újítanak minden intézményt, meg nem építenek minden hiányzó intézményt, el nem indítanak minden hiányzó szolgáltatást és minden utat és járdát "járhatóvá" nem tesznek.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott, a szerencsi tankerületben gyakorlatilag nincs olyan iskola, ahol ne történt volna valamilyen fejlesztés. Hozzátette, a Magyar falu programon belül mintegy 200 millió forintot nyert el a tankerület, és kilenc településen hajtott végre fejlesztést.

A politikus elmondta, a Magyar falu programban Halmajon a többi között új bölcsőde épült és óvoda újult meg. A térség elmúlt időszakban történt fejlesztései, mint amilyen az M30-as autópálya megépítése is volt, az egész Hernád mentét "kinyitotta" a világ előtt - tette hozzá.

Tóth József (Fidesz-KDNP), Halmaj polgármestere ismertette, településszinten tíz projekt valósult meg a Magyar falu programban az elmúlt négy évben csaknem 130 millió forintból. Utakat újítottak fel, játszóteret alakítottak ki és telkeket közművesítettek, a református egyházközség pedig megújította közösségi terét - mondta.

Takács János, a Halmaji Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója elmondta, a Magyar falu program keretében 19,5 millió forintból újíthatták fel az intézmény belsejét, emellett az iskolai alapítvány további kétmillió forintot kapott sportfelszerelések beszerzésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során