Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Március 01. 08:24, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Gyopáros Alpár: nem állt meg a népességfogyás az Alföldön, de lassult az üteme

Az alföldi kistelepüléseken ugyan nem állt meg a népességfogyás, de lassult az üteme a Magyar falu program hatására - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön a Békés vármegyei Medgyesegyházán.

Gyopáros Alpár emlékeztetett: a programot 2018-ban hirdette meg Orbán Viktor miniszterelnök, hogy megállítsák a népességfogyást.

A program 2019-ben indult, 2900 településsel foglalkozik, ezek közül 2500 az elmúlt évtizedekben veszített lakosságából. Négy év alatt 1300 településen sikerült a folyamatot megállítani; a többi helységben pedig lassítani a népességfogyás ütemét - hangsúlyozta a kormánybiztos.

"A program eredményes" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezermilliárd forintnál több támogatást osztottak már ki.

Gyopáros Alpár a térség településvezetőivel tartott fórum előtt megtekintette a háromezer lakosú, dinnyetermesztéséről híres város Magyar falu programos fejlesztéseit. Az óvoda udvarán elmondta, fontosak az oktatási beruházások ahhoz, hogy a lakosok ne akarjanak elmenni a településről. Ahogyan fontosak az egyre inkább öregedő lakosság számára végzett szociális fejlesztések is; mindkettőt támogatja a Magyar falu program.

Kiemelte, már szociális intézmények felújítására is lehet pályázni, Medgyesegyháza is szeretné az idősek bentlakásos otthonában korszerűsíteni a fűtésrendszert - jelezte.

A kormánybiztos elmondta, szemben a sokszor évekig húzódó európai uniós pályázatokkal, a Magyar falu program kiírásait a benyújtási határidőtől számított maximum 60 napon belül elbírálják; a nyertes pályázat kihirdetését követő ötödik napon a teljes összeget át is utalják.

Idén március végén várható a nyertes pályázatok kihirdetése; és bízik benne, hogy a június 9-i önkormányzati választásokig még újabb pályázatokat ki tudnak írni - közölte Gyopáros Alpár.

Medgyesegyháza 2022 óta csaknem 90 millió forint támogatást nyert el a Magyar falu programban - közölte Kraller József (Fidesz) polgármester.

Kifejtette: megújult két utca útburkolata; a tanyagondnoki szolgálat kisbuszát újra cserélték, amely speciális kialakítású, és az óvodába is vásároltak új játékokat.

A sajtónyilvános bejáráson jelen volt Erdős Norbert (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője is, aki közösségi oldalán tette közzé, hogy az utak felújítása 45 millió forintból történt meg; a falugondnoki busz beszerzésére 14 milliót fordítottak; kommunális gépbeszerzés jogcímen 15 millió forint érkezett a településre, amelyből egy új MTZ traktort, valamint fűnyíró, hótoló és sószóró adaptert vásárolt a medgyesegyházi önkormányzat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során