Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 07. 11:56, csütörtök | Helyi
Forrás: mti.hu

Húszezer résztvevőt várnak a Szent Márton találkozóra

Húszezer résztvevőt várnak a Szent Márton találkozóra

Húszezer résztvevőt várnak a hétvégén a Szent Márton-találkozó eseményeire, amelyeket a védőszent születésének 1700. évfordulója alkalmából rendeznek szülővárosában.

A szombaton kezdődő kétnapos találkozó fő helyszíne az Emlékmű-domb lesz, ahová az egész Kárpát-medencéből és máshonnan is érkeznek vendégek, hiszen Szent Márton az egyik legnépszerűbb európai védőszent - mondtaVeres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szerdán sajtótájékoztatón.
Az emlékév legnagyobb egyházi eseménye szombat délelőtt fél 11-kor latin nyelvű szentmisével veszi kezdetét, amelynek főcelebránsa Ferenc pápa különleges küldötte, Dominik Duka bíboros, prágai érsek lesz, a szentmisén részt vesz Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, ott lesz a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szinte minden tagja, de a szomszédos országokból is érkeznek püspökök.
A megyéspüspök hangsúlyozta: a Szent Márton-találkozó, melynek szlogenje: "Felemelő szeretet - éld át és add tovább" nemcsak a hívő embereknek szól, hiszen az Szent Márton élete példáját és szellemiségét követve a testvéri szeretet és az egymásra figyelést állítja középpontjába.
Éppen ezért a találkozó valamennyi programja ingyenes, minden hívő és nem hívő érdeklődőt szertettel várnak - mondta.
Maurer Péter, a rendezvény koordinátora közölte: a két nap során lelki programok, ünnepi szentmisék, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, táncház és egyéb családi programok várják az érdeklődőket.
A kiadott program szerint szombat délután három órától például Böjte Csaba ferences szerzetes az irgalmasságról, Zacher Gábor toxikológus a szülői szerepről, a kommunikációról és a szerhasználat veszélyeiről tart előadást. Este fél nyolctól St. Martin ad koncertet, majd a Szökős Néptáncegyüttes vezetésével táncházzal zárul a program.
Vasárnap délelőtt 10 órától a Szombathelyi Székesegyházban gitárzenével kísért püspöki szentmisén imádkozhatnak együtt a találkozó résztvevői, majd 13 órától az Emlékmű-dombon Csiszár László és zenekara dicsőítő koncertjébe kapcsolódhatnak be, ezután pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész vall életéről, hitértől. Este hét órától Ákos ad nagyszabású koncertet, amely után a koncert közönsége óriás kivetítőn nézheti végig a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét.
Mindkét napon a nagyszínpad melletti rendezvénysátorban a közösen elköltött ebéd után Szent Mártonhoz kapcsolódó vetélkedőkre, játékokra, kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket, a találkozó helyszínével szomszédos Martineum Felnőttképző Akadémián pedig filmvetítésre, lelki témájú előadásokra, csoportos és személyes beszélgetésekre várják az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.