Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Június 22. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ki viselje a devizahiteles károkat?

Ki viselje a devizahiteles károkat?

A jogszabály még készül, de az biztos, hogy a bankoknak kell vállalniuk a devizahiteleseknek okozott károkat – ezt mondta az igazságügyi minisztérium államtitkára. Répássy Róbert szerint a Kúria hétfői döntése után mindenképpen törvénnyel kell szabályozni a kérdést. A helyzet gyors rendezéséért pénteken több helyszínen is tüntettek a devizahitelesek.

A külső sávot foglalták el az autókkal a tüntető devizahitelesek a XIII. kerületi Lehel utcában. A Nem Adom a Házamat Mozgalom aktivistái ahhoz a bankfiókhoz vonultak, amely előtt januárban robbantott egy ismeretlen motoros. A tüntetők azt nehezményezik, hogy a Kúria jogegységi határozata ellenére továbbra is ugyanakkora törlesztőrészletet kell fizetniük, mint korábban, illetve hogy nem álltak le a végrehajtások. A legfelső bírói fórum hétfőn mondta ki, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el az árfolyamrés alkalmazásával, illetve szerződéstől vagy banktól függően az árfolyamkockázat áthárításával és az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban is. Bajba jutott hitelesek vonultak a Magyar Nemzeti Bank épülete elé is.

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet arra szólította fel Matolcsy György jegybankelnököt, hogy azonnali hatállyal rendeljen el vizsgálatot a bankok ellen. „Indítson piacfelügyeleti eljárást a devizaalapú szerződéskötési gyakorlatok általános tisztességtelenségének a megállapítása érdekében” – közölte Falus Zsolt, a civilek vezetője.

A jegybank a készülő jogszabályra vár, amit várhatóan szeptemberre véglegesít a kormány. Az igazságügyi minisztérium államtitkára, Répássy Róbert azt mondta: az okozott károkért szerinte a bankok a felelősek. „Az egyértelműen kimondható, hogy a tisztességtelen előny visszajár, a tisztességtelen jövedelem, az nem tartható a bankoknál. Ha a Kúria megállapította, hogy itt egy tisztességtelen feltételt, szerződési kitételt alkalmaztak, akkor ennek a jogi következményeit a bankoknak kell viselni.” Ez ügyfelenként akár 100-200 ezer forint is lehet.

A középárfolyamtól való eltérésétől, ez olyan 1-2 ezer havonta, ami így összeadva több száz, kétszázezer forintos plusz is lehet a devizahiteleseknek – mondta Micskei Lajos, a Bankráció.hu elemzője.

A Magyar Ügyvédi Kamara is kivár – Bánáti János szerint nem érdemes az ügyfeleknek egyenként kártérítésért perelni bankjukat. „Lehet olyan törvényi megoldás, hogy törvény erejénél fogva az egyik szerződő félnek, a hitelintézetnek át kell majd vezetni a módosításokat, és erről majd tájékoztatják a felet. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek perek.”

A másik lehetséges megoldás szerint a bankoknak és az ügyfeleknek tárgyalásos úton kell majd megegyezniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország