Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Augusztus 15. 12:40, hétfő | Helyi
Forrás: mti.hu

Kiállítás Szent Márton tiszteletére

Kiállítás Szent Márton tiszteletére

Szombathelyen mutatják be Szent Márton évszázadokon átívelő kultuszának emlékeit.

A kiállítás kedden nyílik a Vas megyei levéltárban amelynek célja, hogy bemutassa a Szent Márton-tisztelet szombathelyi és Vas vármegyei emlékeit, felmutatva, hogy a szent tisztelete, a köré épülő kultusz évszázadok óta hagyomány.

Melega Miklós, a levéltár igazgatója elmondása alapján, a tárlaton számos helyi vonatkozású, Szent Márton tiszteletéhez kapcsolódó iratot, eredeti oklevelet, térképet, pecsétet mutatnak be. Többek között kiállítanak egy oklevelet, amelyet a Szent Márton plébánia papja állított ki még a 15. században. A dokumentumban megemlítik benne Szent Márton nevét, de megtekinthetik az érdeklődők például a vépi kántorkönyvet is, amelyben egyedi, Szent Mártonhoz szóló imádság található.
A látogatók megtekinthetik még a középkori szombathelyi várostorony eredeti terveit, valamint az építmény méretarányos makettjét is. A várostorony legmagasabb pontján Szent Márton alakja volt látható. Az épületet a 15. században építették fel, de az 1817-es tűzvészben megrongálódott és 1837-ben le kellett bontani.
A kiállítás ingyenes lesz és része a Szent Márton-emlékév programjának. A tárlat egészen szeptember 30-ig megtekinthető hétköznapokon 9 órától 16 óráig, a Savaria történelmi karnevál első három napján pedig 22 óráig látogatható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.