Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 20. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI | MTI Fotó: Marjai János

Élőlánccal vették körbe a Parlamentet a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai

Élőlánccal vették körbe a Parlamentet a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai

Élőlánccal vették körbe hétfő kora este a Demokratikus Koalíció (DK) szimpatizánsai a Parlamentet, így tiltakozva a választási eljárásról szóló törvényjavaslat ellen.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke újságíróknak a Parlament előtt azt mondta: ha a mostani formájában elfogadják a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, akkor Jose Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez fordulnak, hogy állapítsák meg az európai jogok sérelmét. Közölte azt is, hogy a 2014-es választásokra minden olyan szakembert meghívnak, akinek feladata a választások tisztasága feletti őrködés.
A volt miniszterelnök azt mondta, a választásokról, azok szabályairól minden nemzetnek joga van dönteni, de olyan szabályokat nem hozhat, amelyek sértik az európai egyetemes alapelveket. Viszont, ha minden így marad, akkor 2014-ben szerinte nem lesznek "szabad és tisztességes" választások.
Hangsúlyozta, hogy nem lehet az emberek legalapvetőbb szabadságjogának egyikét, a választást elvenni tőlük, ezért a megmozdulással üzenni akarnak a világnak és a magyaroknak is: ami az országban történik az az "ország nagy disznósága, a kormány szégyene".
A megmozduláson részt vett több független, a DK-hoz tartozó országgyűlési képviselő is. Többen transzparenseket tartottak, amelyeken az volt olvasható: "Regisztráció: lábbal tiport Magyarország", "Kubatov-listás szavazás", "Szabad választást! Demokráciát!". A résztvevők egymás mellett állva körbeérték a Parlamentet.
A kormánypártok választási eljárási törvényjavaslatáról az előzetes napirenddel ellentétben nem most hétfőn döntenek, mert ahhoz a házszabályban előírt határidőig nem készítették el a szavazáshoz szükséges egységes javaslatot.

Ellendemonstráló áll a Parlament előtt 2012. november 19-én, ahol a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai élőlánccal vették körbe az Országgyűlés épületét, tiltakozva a választási eljárásról szóló törvényjavaslat ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során