Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Április 14. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Már több mint 650 ezer maszkot gyártott az állami kutatócég

Már több mint 650 ezer maszkot gyártott az állami kutatócég

A gyártókapacitások tavalyi kiépítése óta 665 ezer darab FFP2-es maszk készült el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél

- jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keddi közleménye szerint a tárca államtitkára. Schanda Tamás emlékeztetett: a koronavírus-járvány első hulláma során az országoknak többnyire ázsiai piacokról kellett beszerezniük az alapvető védőeszközöket. Azóta viszont beindult a gyártás, ami nagyban szolgálja a magyar emberek biztonságát. Amikor 2020 elején belföldre is begyűrűzött a koronavírus-járvány, a többi európai országhoz hasonlóan Magyarország szinte mindenből behozatalra szorult, ami alapvetőnek számít a védekezésben. Az exportképes - elsősorban ázsiai - piacokon pedig óriási volt az államok közötti felvásárlási verseny - idézte fel az egy évvel ezelőtti helyzetet Schanda Tamás.

A kormány akkor úgy döntött, hogy Magyarországnak ki kell építenie a megfelelő gyártókapacitásokat, hogy biztonságosabb körülmények között élhessenek és dolgozhassanak az emberek. Kormányzati támogatással és koordinációban magyar vállalatok, intézmények és kutatók sora kezdett munkába azért, hogy a védekezéshez szükséges eszközök itthoni gyártása lehetővé váljon - mondta az államtitkár.

Az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is ekkor kezdett FFP2-es maszkok gyártásába. Az elmúlt tíz hónapban összesen 665 450 darab maszkot készítettek, és ma már napi 10 ezres gyártókapacitással dolgoznak. A védőeszközöket az Országos Kórházi Főigazgatóság kapja meg - írták.

Schanda Tamás kiemelte: Magyarország a külső kitettség csökkentése érdekében más létfontosságú termékekből is képessé válik az önellátásra a fertőtlenítőszerektől a lélegeztető gépekig. Debrecenben az egyetem bázisán nemzeti oltóanyaggyár épül, amely akár már 2022 végétől koronavírus-vakcinát állíthat elő.

Címkék: gyártás, járvány, maszk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.