Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Január 31. 13:42, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Meghirdették a gyász és a harag napját

Meghirdették a gyász és a harag napját

A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács kedden meghirdette a gyász és a harag napját, miután a közel-keleti országban a napokban jelentősen megemelkedett az erőszakcselekmények száma.

Az SZNT szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének erőszakszervei fokozták a megtorlást. A tanács nehezményezte, hogy a nemzetközi közösség nem tesz sürgős lépéseket a civilek megvédése érdekében. A külföld megosztottságából Aszad rendszere húz hasznot – hangoztatta a szíriai ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (SOHR, francia rövidítésben: ODSH) keddi összesítése szerint hétfőn csaknem százan haltak meg a Szíria több térségében folytatódó erőszakcselekményekben, az áldozatok több mint fele – ötvenöt – civil volt.

A londoni székhelyű szervezet beszámolója szerint negyven polgári áldozat Homszban és környékén vesztette életét. Civilek haláláról érkeztek hírek Deraából (9), Damaszkusz egyik elővárosából (5) és Idlíbből (1) is. Ugyancsak az erőszak áldozatává vált tíz dezertált katona, a biztonsági erők hat tagja és a reguláris hadsereg huszonöt katonája. Péntek óta mintegy 300 ember halt meg az erőszakhullámban – mutatott rá a jogvédő szervezet.

Hétfőn a damaszkuszi külügyminisztérium közleményben jelentette ki, hogy Szíria továbbra is megvédi magát a terrorizmussal szemben. A tárca egyben élesen bírálta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, mert véleménye szerint a káosz szítására törekednek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden ülést tart, amelyen napirendre kerül a szíriai helyzet: francia diplomáciai források szerint a BT 15 tagja közül legalább 10 támogatja az Arab Liga politikai átmenetet célzó határozattervezetét, amely felszólította Aszadot, hogy adja át hatalmát alelnökének egy nemzeti egységkormány felállítása céljából, majd tartsanak előre hozott parlamenti és elnökválasztást.

A BT a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország ellenkezése miatt egyelőre nem tudott a damaszkuszi rendszert elítélő és sújtó határozatot hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -