Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Mesterséges emberi fület hoztak létre

Mesterséges emberi fület hoztak létre

Amerikai tudósok egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy a páciens sejtjeiből hozzanak létre mesterséges fület. A kísérleti vizsgálatban állati szövetből, laboratoriumi körülmények között emberszerű fület hoztak létre – számol be a BBC.

A kutatók beszámolója szerint a létrehozott fül az igazihoz hasonlóan rugalmas, s reményt ad arra, hogy egy napon a sérült, vagy deformálódott emberi fület helyre tudják állítani. Az amerikai kutatócsapat évek óta ezen dolgozik, legelőször kisbabaméretű fület hoztak létre egereken végzett vizsgálatuk során.

Legutóbbi fejlesztésük során élő szöveteket távolítottak el tehenkből és juhokból, s 3D-s emberi, rugalmas mesterséges fület hoztak létre. Az eredmények azért jelentősek, mert meg tudták őrizni mind a fül alakját, mind pedig a porc rugalmasságát.

A sejteket egy az emberi fülről mintázott titánium-állványról mintázták CT képalkotó vizsgálat segítségével. Az eredmények bebizonyították, hogy elméletileg lehetséges annyi sejt előállítása, amely egy emberi fül növesztéséhez szükséges- legalábbis állatoknál. A szakemberek szerint 5 éven belül már emberen is kísérletezhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.