Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Június 30. 13:41, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

NBH-jelentés: robbantásra is készültek 1992. október 23-án

NBH-jelentés: robbantásra is készültek 1992. október 23-án

Az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jelentése szerint az 1992. október 23-ai zavargásokon megjelent fővárosi és vidéki, elsősorban szkinhed, fiatalok tevékenységét, két - a nyilvánosságra hozott jelentésben kitakart - szervezet koordinálta. Kiderült, hogy az állami ünnepségsorozatra készülve több olyan intézkedést hoztak, amelyek révén az események "időben" ismertté váltak: a rendőröknek október 23. előtt sikerült lefoglalniuk fasiszta röplapokat, gyakorló kézigránátokat és azt a nagy mennyiségű robbanóanyagot is, amellyel a Szabadság téri szovjet emlékművet akarták felrobbantani.

Az 1992. október 23-ai eseményekről NBH által készített jelentést, valamint a Füzessy Tibor nemzetbiztonságért felelős tárca nélküli miniszternek írt értékelő jelentést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján hozták nyilvánosságra.
Az mno.hu május 6-án írt arról, hogy Molnár Zsolt - aki 2006 óta a szocialista párt országgyűlési frakciójának tagja, jelenleg a nemzetbiztonsági bizottság elnöke - egykor együtt tüntetett szkinhedekkel. A portál egy, a 168 Óra fotósa által készített, a hetilapban megjelent fotót is közölt, amelyen a lap szerint Molnár Zsolt látható "a bőrfejűekre jellemzően fejére húzott kapucniban szkinhedekkel" Göncz Árpád egykori köztársasági elnök "elhíresült, 1992-es Kossuth téri kifütyülésén".
Molnár Zsolt az MTI-nek hétfőn azt mondta: sajnálja, hogy 22 évet kellett várni a jelentés megismerésére. Ismét leszögezte: nem volt szkinhed, neve nem szerepel a jelentésben. Hozzátette: minden olyan dokumentum nyilvánosságra hozását támogatja, amely nem sért jelenlegi nemzetbiztonsági érdekeket. Reméli, hogy a kémügybe keveredett Kovács Béla jobbikos képviselő bizottsági meghallgatásának jegyzőkönyvét is megismerheti majd a közvélemény.
Az NBH jelentése többször ír szkinhed fiatalokról, csoportosulásokról. Néhány szervezetüket és általuk ismert tagokat is megneveztek, de ezeket a nyilvánosságra hozott dokumentumban kitakarták. Az NBH jelentésében leírják viszont a jellegzetes szkinhed öltözéket: bomberdzseki, kapucnis póló, baseballsapka, katonai bakancs, arcukat eltakaró kendő.
Az 1992. október 28-án készült jelentése szerint az NBH igazgatósága az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat előtt több olyan intézkedést hozott, amelyek az október 23-ával összefüggő előkészületek, illetve konkrét események időbeni megismerését eredményezték. Jelentősen megemelkedett a központi ünnepségek megzavarására utaló jelzések száma, és elsősorban szélsőjobboldali szkinhedtevékenységeket ellenőriztek, konkrét szervezeteket, embereket figyeltek meg - írták.
"Az országos szinten egyeztetett és végrehajtott koordináció eredményeként olyan információk birtokába jutottunk, amelyek neonáci beállítottságú skinhead fiatalok október 23-i Budapestre szervezett akcióinak előkészületét dokumentálták" - olvasható a jelentésben. Az NBH adatai szerint a csoportosulások célja a kormány megfélemlítése és a köznyugalom megzavarása volt, "amelyet a közelmúltban Rostockban és más német városokban lezajlott újfasiszta cselekményekhez hasonló módon a +Fehér Magyarországért+ kívántak végrehajtani". Ennek fényében a rendezvényeken több egyesült államokbeli és német újfasiszta röpcédulát akartak terjeszteni.
A jelentés szerint a fővárosi zavargásokra mintegy ezer embert - köztük egy egri és egy bécsi szkinhedcsoportot - is vártak, de a hatóságok arról is tudomást szereztek, hogy a Miskolc-Szolnok-Budapest vasútvonalon is harminc-negyven fiatal készült október 23-án a fővárosba. Kiderült, hogy a II. kerületi szkinhedek a Pasaréti tér környékén akartak verekedést provokálni a környékbeli "színesbőrűekkel" és az ott élő - a jelentésben megnevezett, de a nyilvános változatban kitakart - "hívőkkel".
A megelőző intézkedések során egy budapesti lakosnál a rendőrök röplapok és transzparensek mellett kézigránátokat, légpisztolyt, ködgyertyát foglaltak le, amelyeket - mint bevallotta - az október 23-ai rendezvényeken akart felhasználni. A jelentésben szerepelt egy olyan ember is, aki beismerte, hogy azért szerzett Pécsen nagymennyiségű robbanóanyagot, hogy október 23-án felrobbantsák a fővárosi Szabadság téri szovjet emlékművet, vagy ha az nem sikerülne, más célpontot keresnének.
A jelentés szerint a délután öt órakor a Parlamentnél összegyűlt mintegy 4000 emberből álló tömegben egymástól elkülönülve két szkinhedcsoport tagjainak megjelenését, valamint egy - a szolgálatok által ismert - szervezet vezetőjét és néhány tagját regisztrálták.
Az NBH jelentése szerint a Kossuth téren lezajlott provokáció motívumában "továbbra sem mutatható ki szándékosság", ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a megemlékezéseken megjelent fiatalok tevékenységét két - a jelentésben kitakart nevű - szervezet koordinálta.
Az értékelő jelentésben benne van az is, hogy operatív kapcsolattól származó, nem ellenőrzött információjuk szerint az október 23. utáni napokban valaki - a jelentésben kitakart illető - "felelős politikai tényezőkkel" kereste a kapcsolatot. Boross Péter akkori belügyminiszter és Morvai István politikai államtitkár elzárkózott a találkozótól. A BM sajtóosztályán pedig arról beszélt valakivel, hogy az eseményeket fideszes és MSZP-s kádergyerekek követték el, és ugyanezt hangoztatta később egy, a Magyar Demokrata Fórum Bem téri székházában tartott rendezvényen is.

Címkék: nemzetbiztonság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során