Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 14. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Online vesszük a legtöbb hamis gyógyszert - a kereslet egyre nő

Online vesszük a legtöbb hamis gyógyszert - a kereslet egyre nő

Országos kampány indult a hamis gyógyszerek vásárlása ellen. Leginkább életmóddal kapcsolatos, fogyasztó vagy potencianövelő szereket veszünk illegálisan, éppen saját egészségünket kockáztatva ezzel. Tóth Zita, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára és és Biczó Ágota gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének képviselője beszéltek a gyógyszerhamisítás súlyos problémájáról. Felhívták a fegyelmet arra is, ha valaki hamis gyógyszerrel találkozik, először az Országos Gyógyszerészeti Szövetség gyógyszeradatbázisában érdemes ellenőrizni a terméket, majd segítséget kérni a legközelebbi gyógyszertárban.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület felerészben olyan hatóságokból és minisztériumokból áll, amelyeknek feladatkörébe vagy lehetőségei közé tartozik a hamisítás visszaszorítása, másik részben pedig olyan iparági szervezetek képviseltetik magukat, akiket súlyosan érint a hamisítás. Mivel a téma széles réteget érint és a hamisításnak több formája van, négy munkacsoport tevékenykedik a területen belül: egy jogérvényesítési, egy kereskedelmi és ipari szekció, és két speciális munkacsoport: a gyógyszerhamisítási és a műtárgyhamisítási,- fejtette ki a testület titkára, Tóth Zita.

A gyógyszerhamisítási kampány célja, hogy a vásárlók csak biztonságos forrásból, patikákból vásároljanak gyógyszert. Bemutatják a nembiztonságos forrásból származó termékek és az internetes gyógyszervásárlás veszélyeit is. A hamis vagy nem ellenőrzött forrásból származó termékek nagy része ugyanis az internet segítségével jut el a fogyasztóhoz, hangsúlyozta a szakértő. Ezek jellemzően életmóddal összefüggő gyógyszerek, fogyasztószerek, potencianövelők, amikre a kereslet és a kínálat is egyre növekszik.

A hamis gyógyszer valamilyen tekintetben nem felel meg annak, amit eladója állít a termékről, boncolgatta a kérdést Biczó Ágota. Lehet, hogy csak a márkanév hamis, de lehet, hogy a hatóanyag mennyisége más, vagy olyan körülmények között gyártották, hogy oldószermaradványok, egyéb szennyező anyagok kerültek bele. Egy gyógyszer forgalomba kerülése ugyanis összetett, szigorú, zárt folyamat: a gyártás után klinikai vizsgálatok, törzskönyvezés előzi meg a terjesztést.

A patikákban vásárolható termékek mindegyike szigorú szűrőkön esik át, ezért megbízható. Az interneten legálisan csak vény nélküli gyógyszereket lehet venni. Március elsejétől az ÁNTSZ oldala listázza azoknak a gyógyszertárakat, akik végezhetnek online értékesítést, tette hozzá Tóth Zita. A legális oldalakon megtaláljuk a működtető patika nevét, címét, és a linket, ami az ÁNTSZ oldalára irányít minket. Ha ez a feltétel nem teljesül, esetleg vényköteles gyógyszereket ajánlanak, akkor inkább álljunk el a vásárlástól, javasolta a testület titkára.

A hamisgyogyszer.hu kampányoldalon a látogatók tanácsokat, tippeket kapnak, a gyógyszerhamisítási esetek híreit olvashatják, és hozzájutnak azoknak a hivataloknak az elérhetőségeihez, akikhez bejelentéssel fordulhatnak.
A programnak több rangos együttműködő szakmai partnere is van, valamennyi érintett magyarországi szervezet a kezdeményezés mellé állt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága, a Gyógyszerészeti Intézet, a NAV, mint felelős nyomozóhatóság, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és gyógyszergyártók képviselői is. A facebook-oldalon játékkal, a patikákban pedig kihelyezett plakátokkal hívják fel a figyelmet a hamis gyógyszerek veszélyeire.

A gyógyszerek biztonságosak, hatékonyak és ártalmatlanok. Ez a három pillér különbözteti meg őket a hamis gyógyszerektől, fejtette ki a gyógyszerész szakértő. Hamis gyógyszerek vásárlása esetén a vásárló nem nyújthat be panaszt, nem éri el a gyártót problémáival. A patikáknak nincs bevizsgálási lehetőségük, és felbontás után nem cserélnek vissza gyógyszereket. Ha valaki hamis gyógyszerrel találkozik, először az Országos Gyógyszerészeti Szövetség gyógyszeradatbázisában érdemes ellenőrizni a terméket, majd segítséget kérni a legközelebbi gyógyszertárban. A patikusok ugyanis elküldhetik az OGYI-nak a gyanús vagy kérdéses termékeket további vizsgálatokra-hívták fel a figyelmet a szakértők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.