Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 30. 14:48, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Őszödi beszéd – Elmarasztalta a bíróság Szabó Bálintot

Őszödi beszéd – Elmarasztalta a bíróság Szabó Bálintot

Elmarasztalta a Szegedi Törvényszék Szabó Bálintot az őszödi beszéd kiszivárgásával kapcsolatban tett nyilatkozatai miatt hétfőn első fokon. A bíróság azt állapította meg, hogy a férfi kijelentésével megsértette a felperes Szili Katalin személyiségi jogait.

A bíróság az alperest eltiltotta a további jogsértéstől, és kötelezte, hogy az ítélet rendelkező részét saját költségén hozza nyilvánosságra a Heti Válaszban és az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
A bíróság arra is kötelezte az alperest, hogy Szili Katalinnak fizessen nem vagyoni kártérítésként 1,5 millió forintot és a kamatait.
Lakatos Péter bíró az ítélet indoklásában kifejtette, Szabó Bálint nyilatkozataiban egyértelműen tényállításokról van szó, amelynek az a lényege, hogy Szili Katalin részt vett az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalában, ő volt az egyik kiszivárogtató.
Az alperes 2013 májusában a Heti Válaszban megjelent interjújában nem nevezte meg konkrétan a felperest, csupán három keresztnevet – Katalin, Imre, Ferenc – említett, de röviddel később már teljes névvel, azonosítható módon beszélt Szili Katalinról. Szabó Bálint nyilatkozataiban mindvégig azonos történet jelenik meg, az, hogy 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán volt, amikor három vezető politikus a nyilvánosságra hozatala előtt meghallgatta az őszödi felvételt – ismertette a bíró. Rózsa-Flores Eduardo már nem él, Szili Katalint, Baja Ferencet és Szekeres Imrét (akkor mindhárman MSZP-s politikusok voltak) tanúként hallgatták meg, és mindannyian határozottan cáfolták az alperes állítását. A bíróság többször is felszólította Szabó Bálintot, hogy mutassa be azokat a bizonyítékokat, amelyek állítása szerint alátámasztják szavait, ennek azonban nem tett eleget – tudatta Lakatos Péter.
A pályafutását a Fidesz támogatásával induló független polgármesterjelöltként kezdő, később a Fiatal Baloldalban, az MSZP-ben és a Demokratikus Koalícióban is politizáló Szabó Bálint a tárgyalás után újságíróknak azt mondta, fellebbez a Szegedi Törvényszék döntése ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során