Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Szeptember 25. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öt indok az őszi esküvő mellett

Öt indok az őszi esküvő mellett

Hosszú évek stagnálását követően tavaly óta növekszik a házasságkötések száma hazánkban. 2013-ban közel 37 ezer esküvőt rendeztek, ami 2 százalékkal több az előző esztendőnél. A nyári hónapok messze a legnépszerűbbek, csak augusztusban több mint hétezer menyegző volt országszerte. Pedig az őszi esküvőnek is megvan a varázsa!

Ősszel kevesebb kompromisszumot kell kötni. A nyári hétvégéken jóval nehezebb a lakodalomhoz helyszínt találni. A házasságkötő termek és a templomok is szinte teljes kihasználtsággal működnek. Ezzel szemben ősszel könnyebb a helyzet, és a bérleti díjak is alacsonyabbak a főszezoninál. Az őszi esküvő további előnye, hogy ugyanakkora összegből több meghívottat tud vendégül látni az ifjú pár.

A nyár a szabadságok évszaka, így könnyen előfordulhat, hogy a legmelegebb hónapokban a násznép fele éppen vidéken, vagy külföldön tölti idejét. Az őszi hétköznapok beálltával, jóval többen érnek rá, és remek kikapcsolódást jelent számukra egy hétvégi lakodalom.

Az időjárás is kedvezőbb, a vénasszonyok nyarának hőfoka ma már szinte kiszámíthatóbb, mint a nyári kánikula, ami egyaránt megterhelő a házasulandóknak és a vendégeknek.

Az őszi színek számtalan lehetőséget adnak a dekorációs árnyalatok összeállításánál, ami - elsősorban a menyasszonyok számára - fontos az esküvőtervezés során. A különleges színek és árnyalatok a rengeteg variációs lehetőséggel még emlékezetesebbé teszik a feledhetetlen napot.

Több lehetőség áll rendelkezésre az esküvőt követő nászút célpontjának kiválasztásakor. A népszerű üdülőhelyek utószezonban kevésbé zsúfoltak, a távolabbi országokban ilyenkor érkezik el az igazi nyaralóidő. A kulturális, városlátogató körutakra is az ősz az ideális.

Mennyi az annyi és legfőképp: miből?

A KSH adatai szerint míg egy nyári hónapban 5-7 ezer, addig szeptemberben négyezer, októberben átlag kétezer esküvőre kerül sor. A fenti különbségeken túl a nyári és az őszi esküvői költségek között is van olyan tétel, amiben jelentős eltérések tapasztalhatók. Ősszel jellemzően olcsóbbak és könnyebben elérhetők a népszerű szolgáltatók is (például fotós, zenekar, vőfély), illetve ilyenkor a ruhabérlés összege is kedvezőbben alakulhat.

„Egy korábbi kérdőívünkből kiderült, hogy a házasulandók egyharmada 100 és 500 ezer forint közötti, további harminc százaléka pedig fél- és másfélmillió forint közötti összeget kíván elkölteni az esküvőjére. Önmagában ezek sem kis összegek, néha azonban előfordul, hogy a költségek megszaladnak. Ilyenkor sokan fordulnak hozzánk, hogy a nagy nap kiadásaikat finanszírozni tudják” – mondta el az esküvői költségek finanszírozása kapcsán Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.