Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rekordot döntött tavaly a Gyermekvasút

Rekordot döntött tavaly a Gyermekvasút

Minden eddiginél többen utaztak az elmúlt évben a Gyermekvasúton; közel 380 ezren vonatoztak tavaly Hűvösvölgy és a Széchenyi hegyi állomás között. A kisvasút népszerűségét tovább növeli a Gyermekvasút napja is, melynek keretében idén április 12-én ünnepi különvonat indul, és lehetőség lesz a nem közlekedő, ritkaságszámba menő nosztalgiaszerelvények megtekintésére is – mondta Váczi Viktor, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút sajtófelelőse a Rádió Orienten.

Nem csak az utasszám nő évről-évre, egyre többen jelentkeznek gyerekvasutas tanfolyamra is, a tavalyi jelentkezők száma idén közel duplájára nőtt. Váczi Viktor rádiónkban elmondta, gyermekvasutas szolgálatra 4. osztálytól, legalább 4-es átlaggal lehet jelentkezni. A tanfolyamon a vasutas szakma alapjaival, a vasúti forgalommal és jelzésekkel, a pénztárral és utasforgalommal kapcsolatos tudnivalókkal, a helyismeret órán pedig a környék látnivalóival ismerkednek meg a leendő kis masiniszták. A gyerekek a vizsgát követően, az egyes állomásokon teljesítenek szolgálatot, először munkanapokon, amikor kevesebb az utas, majd a hétvégi forgalomban.

„A Gyermekvasút személyzete az állomásfőnökön és a mozdonyvezetőkön kívül, minden poszton 10-14 éves tanulókból áll, a rendelkező szolgálattevőktől, a váltókezelőkön, naplózókon, hangosbemondókon át, a pénztárosokig és jegyvizsgálókig” – hangsúlyozta Váczi Viktor. Egy-egy nap után a gyerekek értékelést kapnak szolgálati munkájukról, valamint külső megjelenésükről, viselkedésükről. A Gyermekvasút fennállása óta töretlen a lelkesedés, mind a lányok, mind a fiúk részéről. A 8. osztályt végzők pedig ballagás után gyakran térnek vissza ifivezetőként segíteni.

Aki kedvet kapott, hogy kipróbálja a gyerekvasutas életet a megújult Gyermekvasutas Múzeumban játékos formában megteheti. Egy fotó erejéig „egyenruhába” bújhat, vagy bebarangolhatja a vasúti pályát, de próbára teheti a memóriáját és a régi mátrixos jegynyomtatót is – mesélte a sajtófelelős. Váczi Viktor kedvcsinálóként hozzátette, hogy április 12-én, a Gyermekvasút napján a látogatók egy 85 éves ünnepi különvonattal utazhatnak majd a Széchenyi-hegyi végállomásról a Hárs-hegyig, innen egy tanösvényen folytathatják útjukat, a végállomáson pedig megtekinthetik az éppen nem közlekedő járműveket is.

Váczi Viktor elmondta, a Gyermekvasút megépítésétől 1947-ben döntöttek. Eredetileg a lehetséges helyszínek között szerepelt a Margit-sziget, és a Népliget, de szóba került az is, hogy a Gödöllői HÉV állomás és a királyi kastély között szállítsa az utasközönséget. Végül az épülő csillebérci gyermekváros, másrészt a hegyvidék turisztikai jelentősége miatt esett a választás a Széchenyi-hegyre. 1948. április 11-én kezdték el építeni a keskeny nyomtávú vonalat, mely először a Széchenyi-hegy és Virágvölgy között készült el ugyanez év július 31-ére. Az építéssel párhuzamosan a gyermekvasutasok képzése is elindult, s bár a vélemények megoszlottak arról, hogy vajon iskolás pajtások képesek lesznek-e működtetni egy vasútvonalat, az idő a pártolókat igazolta. Mint volt gyermekvasutas, Váczi Viktor azt mondta, több másod-harmadgenerációs vasutasuk van, hisz, akit a vonat füstje egyszer megcsapott annak gyermeke, és az unokája is gyermekvasutas lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során