Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 07. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sikerül-e határidőre a kasszacsere?

Sikerül-e határidőre a kasszacsere?

A Nemzetgazdasági Minisztérium kategorikusan cáfolta, hogy csúszhat az online pénztárgépekre való átállás határideje, válaszul arra, hogy a Népszabadság hétfőn arról írt, hogy a bevezetés körüli anomáliák miatt akár jövő májusig is kitolnák a határidőt. A minisztérium igyekszik felgyorsítani a pénztárgépek beszerzési folyamatát - írta a piacesprofit.hu.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31 – közölte a minisztérium kedden, miután több sajtóorgánumban is megjelent, hogy egy, a halasztásról szóló rendelet készül.

A Népszabadság hétfőn piaci forrásokra hivatkozva írta, hogy jövő májusra módosulna az online pénztárgépekre való átállás határideje. A lap úgy értesült, hogy az erről szóló rendeletmódosítás napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben. A csúszás akár tízmilliárd forintos lyukat is üthet a költségvetésben – miközben a kormány már idén 96 milliárdnyi bevételt jövendölt ebből a forrásból.

A minisztérium kedden azt is közölte: tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca olyan módosító javaslatot készít elő, amely alapján az adóhatóság szigorúan fel tud lépni azokkal szemben, akik nem hajlandók az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére. A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják a megrendelt új gépet – hívja fel a figyelmet a tárca.

“A kiskasszák esetében a határidők mind a regisztrációs kód, mind készülékrendelés területén lejártak, a kereskedők folyamatosan vezetik be a gépeket, ahogy azok megérkeznek – erre további határidő nincs. A PC alapú nagykasszák határideig, tehát december 31-ig történő lecserélése ellenben biztosan nem valósul meg” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Piac&Profitnak. Az adóhatóság ugyan megteheti, hogy január másodikán szankcionál mindenkit, akinél nincsenek bevezetve a PC alapú nagykasszák (ki sem kell szállnia helyszínre, hiszen elég ellenőrizni, van-e online kapcsolat a kasszák felé), ám a kereskedőknek is joga van fellebbezni. (Az első PC-s pénztárgép csak október végén kapott engedélyt.)

Az adótörvény értelmében az adóalany nem szankcionálható, ha mindent megtett azért, hogy a szabályoknak alávesse magát, de nem sikerült – márpedig ha a piacon nem kapható elég pénztárgép, arról nem a kereskedők tehetnek. Végső soron tehát a bíróság mondhatja ki a végső szót a késlekedők esetében. Természetesen azzal egyetértett Vámos is, hogy a kibúvókat kereső cégeket szankcionálni kell. “Egyetértünk az ellenőrzéssel, egyetértünk a szankcionálással, ha szükséges, de nem értünk egyet a boltbezárással, mivel nincs arányban az elkövetett kihágással” – fogalmazott a főtitkár.

A Népszabadság szerint komoly csúszást okoz az is, hogy az MKEH visszavonta annak a gépnek a forgalmazási engedélyét, amelyik a legtöbb megrendelést söpörte be. Az átállás kereskedőkre rótt terheit pedig tovább növeli, hogy a NAV minden hatodik kiskereskedő esetében elutasította az ötvenezer forintos támogatási kérelmet, amit a jogszabály biztosít.

Az NGM kiemeli: mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését, ugyanakkor a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.