Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 06. 13:38, kedd | Helyi
Forrás: mti.hu

Strasbourg nem állapított meg jogsértést a fiát Szombathelyről elrabló francia férfi által indított ügyben

Strasbourg nem állapított meg jogsértést a fiát Szombathelyről elrabló francia férfi által indított ügyben

Nem állapított meg jogsértést a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden abban az ügyben, amelyet a fiát nagyjából két évvel ezelőtt Szombathelyről elrabló francia Patrick Royer indított Magyarország ellen.

Az ügy előzménye, hogy a Franciaországban született kisfiút anyja pár hónapos korában - egy francia bíróság szerint törvénytelenül - Szombathelyre vitte magával 2014 januárjában.

A francia bíróság az apának ítélte a gyereket, láthatási jogot adva az anyának, az ügyben ezzel párhuzamosan eljáró magyar törvényszék azonban arra jutott, hogy a visszaköltöztetés egy ismeretlen helyre komoly megrázkódtatást jelentene a kétéves fiúnak.

A felperes azzal a panasszal fordult az EJEB-hez, hogy az illetékes magyar bíróság nem a gyerek, hanem az anya érdekeit tartotta szem előtt, amikor elutasította a fiú visszaszállíttatását Franciaországba.

Keddi elsőfokú ítéletében a törvényszék ugyanakkor kimondta, hogy a hatóságok nem sértették meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogról szóló cikkét.

Az ügy azzal került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy Patrick Royer 2015 decemberében Szombathelyen bántalmazta gyereke anyját, majd a fiával külföldre távozott. A gyereket ezután a magyar után a francia bíróság is az anyának ítélte, aki visszahozta őt magával Magyarországra.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 17. 07:45, vasárnap | Helyi

„Magyar kezében cseng a kard”

Fegyverrel a szabadságért: több mint kétszáz kard és szablya látható a Kámoni Arborétumban

2024. Február 25. 15:42, vasárnap | Helyi

Férfi kosárlabda Eb-selejtező

- Okorn: minden esélyünket ki fogjuk használni a győzelemre

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.