Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Október 15. 15:06, péntek | Belföld
Forrás: MTI/Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Tokhalakat telepítettek vissza eredeti élőhelyükre

Tokhalakat telepítettek vissza eredeti élőhelyükre

Visszatelepítették az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállításon bemutatott tokhalakat eredeti élőhelyükre, csütörtökön mintegy ezer tokhalat engedtek a Dunába.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a visszatelepítést követően újságíróknak elmondta, olyan fajok visszatelepítéséről van szó, amelyek korábban kipusztultak vízszennyezés, és egyéb okokból, most pedig újra nő az állományuk.

Hozzátette, a tokhalak visszatelepítése szép példája a természetvédelemnek, az ökológiai egyensúlynak, azokat a halakat, amelyek nem kerültek vissza a Dunába, a Tisza-tavi Ökocentrumba viszik.

Kovács Zoltán kormánybiztos kiemelte, a világkiállítás zárónapjának egyik szimbolikus eseménye volt a tokhalak Dunába engedése. A nagyobb tokhalakat jeladóval szerelték fel, hogy követni lehessen útjukat, a kisebbeket pedig jellel látták el.

A kormánybiztos elmondta, nagy valószínűséggel meglesz a több mint 600 ezer látogató a világkiállításon, csütörtökön több mint 6 ezer diákot láttak vendégül, szerdán 40 ezer volt a látogatók száma. A kiállítás társadalmi hasznossága abban is mérhető, hogy több mint 60 ezer iskolás látogatott el a rendezvényre.

Kóródy Olivér, a világkiállítás Hal-Víz-Ember pavilonjának kurátora hangsúlyozta, az elmúlt hetekben fókuszba tudták állítani Magyarország természeti értékeit. A kiállításra érkezett több százezer látogató megismerhette a Magyarországon egykoron honos tokféle halakat, ezen belül a vizákat, vágótokokat, kecsegéket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során