Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. December 01. 13:04, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább javultak a járványügyi mutatók a hétvégén Spanyolországban

Tovább javultak a járványügyi mutatók a hétvégén Spanyolországban

Spanyolországban tovább javultak a koronavírus-járvány mutatói a hétvégén; hétfőre 275-re csökkent a százezer lakosra vetített átlagos esetszám, amely pénteken még 307, a hónap elején pedig 525 volt.

A tartományok közül Kasztília és Leónban a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezer emberből 431-en igazoltan koronavírusosak. Továbbra is a Kanári-szigeteken a legkedvezőbb a járványhelyzet százezerből 77 esettel.

A spanyol egészségügyi minisztérium jelentése szerint péntek óta mintegy 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, kétezer esetben az elmúlt 24 órában diagnosztizálták a fertőzést.

Az első, még január végén igazolt fertőzés óta, több mint 1,6 millió embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.

A dél-európai országban november 26-áig mintegy 23 millió tesztet végeztek el, amelyből 16,4 millió PCR, 1,7 millió antigén, 2,6 millió szerológiai vizsgálat volt egyebek mellett.

A koronavírus már több mint 45 ezer ember halálához járult hozzá, 943-an az elmúlt egy hétben hunytak el. A legtöbb, 170 haláleset a dél-spanyolországi Andalúziában történt az utóbbi hét napban.

Silvia Calzón egészségügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a javuló eredmények ellenére enyhíteni továbbra sem lehet a védekezésen, mert a kórházak még mindig letereltek.

Egészségügyi ellátásra jelenleg több mint 14 ezer Covid-betegnek van szüksége, ami a kapacitások 12 százalékát jelenti. Intenzív osztályon több mint 2600 pácienst ápolnak, ez a rendelkezésre álló ágyszám 27 százaléka.

Madridban kedden avatják fel a tartomány új járványügyi kórházát, amelynek munkálatai a nyár elején kezdődtek meg. Az elképzelések szerint összesen több mint ezer fekvőbeteg elhelyezésére lesz alkalmas az új létesítmény mire minden egysége elkészül. Négy tömbjéből egyelőre egyben terveznek betegeket fogadni.

Spanyolországban a járvány miatt október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

November 23-a óta a hatóságok egy negatív PCR-tesztet kérnek a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől. Kockázatosnak azokat az országokat tekintik, amelyek vörös jelzéssel szerepelnek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi térképén, Európán kívül pedig azokat, ahol százezer emberből több mint 150-en fertőzöttek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.