Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2015. Március 18. 09:41, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Ukrán válság - Varsói amerikai nagykövet: készen állunk megvédeni szövetségeseinket

Patriot rakétarendszer.

Veszélyt jelent az orosz Iszkander rakéták átcsoportosítása Kalinyingrád térségébe; fontos megmutatni Oroszországnak, hogy a NATO-szövetségesek készek egymás védelmére kélni - közölte Stephen Mull, az Egyesült Államok varsói nagykövete.

Mull a Varsói Egyetemen kedd este egy találkozó alkalmával mondta ezt, válaszolva a diákok azzal kapcsolatos kérdésére, amelyek az orosz Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakéták kedden bejelentett átcsoportosítására vonatkoznak a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok közé ékelődött orosz Kalinyingrádi területre. A találkozóról az TVN24 lengyel hírtelevízió közölt beszámolót.
A nagykövet az orosz átcsoportosítást „fenyegetésnek” minősítette. Úgy értékelte, Lengyelország „inkább defenzív módon” reagált az ukrán válságra. Rámutatott: az európai célpontokra irányított orosz rakéták telepítése nem újdonság, a hidegháború idején a Nyugatnak ugyanezzel a kihívással kellett szembenéznie.
A diplomata hangsúlyozta, a NATO-nak most ugyanúgy kell reagálnia, mint ezt annak idején tette. „Ki kell mondanunk: ha szükség lesz rá, készen állunk szövetségeseink védelmére kelni. Ez azt jelenti, hogy rakétákat - Patriotokat - telepítünk,” jelentette ki. Mull ezzel arra utalt, hogy március végén, az Atlantic Resolve fedőnevű NATO-hadgyakorlat keretében közepes hatótávolságú amerikai Patriot rakétarendszereket csoportosítanak át Lengyelországba.
Mull ugyanakkor hangsúlyozta, az ukrán válságot nem katonai úton kell megoldani, a nyomást szankciók révén kell gyakorolni Oroszországra. „Biztosítom magukat, hogy a probléma nem katonai úton rendeződik, diplomáciai megoldásnak kell születnie” - tette hozzá az amerikai nagykövet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.